Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kedden kezdődik a NAV téli ellenőrzéssorozata

2015-11-30 09:19:11

 

Kedden indítja téli ellenőrzéssorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

 

    Azt írták, hogy szilveszterig a forgalmas helyeken, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint az ünnepekre szervezett vásárokon a nap bármely időszakában, akár munkaidőn kívül és hétvégén is számítani lehet adóellenőrökre.
    Az országos ellenőrzések a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra összpontosítanak, jellemzően az ünnepekhez - Mikulás-nap, advent, karácsony, szilveszter - és a téli sportokhoz kapcsolódnak.
    Azt írták, hogy a NAV munkatársai évek óta figyelik ilyenkor a csokoládéfigurák, szaloncukrok árusítóit, valamint a sportszerkölcsönzőket és -szervizeket. Hozzátették ugyanakkor, hogy a szezonalitás nem zárja ki egyéb vállalkozások ellenőrzését, így például akár kisállat-kozmetikákba is betérhetnek a revizorok.
    Az ellenőrzések elsődleges célja a szabálytalankodók kiszűrése, valamint a vásárlók és a költségvetés érdekeinek védelme - hangsúlyozták.
    Az ellenőrök többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépüket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről. Bizonyos üzletekben forgalomszámlálás is várható: a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását, és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival - olvasható a közleményben.