Andrea napja van. | 2024.04.18

Kis munka - nagy bűn

2015-11-29 22:12:16

Amikor elmegy a kazincbarcikai BorsodChem előtt, jusson eszébe, hogy a kommunista diktatúra rabszolgamunkával építette fel a gyárat 1950 - 1953 között. A szovjet koncentrációs táborokból, a több éves málenkíj robotról hazaérkező meggyötört embereket nem engedték haza, hanem többek között a kazincbarcikai internálótáborba vitték, és a szocialista nehézipar megteremtésének rabszolgái lettek.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszönti a megemlékezőket

Az ÁVH-s pribékek kegyetlenül bántak az áldozatokkal. Mindennaposak voltak a kegyetlenkedések és a kínzások. Nyolc ember soha nem került elő. Egyes vélekedések szerint meggyilkolták őket, és az alapokba betonozták be holttestüket. A kommunisták ellopták a meghurcoltak életét, és az emlékezést.

Sztálin már az 1943. március 23-án Edennel, a brit külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén leszögezte: „Magyarországot meg kell büntetni." Néhány hónappal később a brit diplomácia megkeresésére Molotov külügyi népbiztos 1943. június 7-i válaszában a következőket írta: „A szovjet kormány úgy véli, hogy azért a fegyveres segítségért, melyet Magyarország Németországnak nyújtott ... a felelősséget nemcsak a magyar kormánynak kell viselnie, hanem kisebb vagy nagyobb mértékben a magyar népnek is."

Sajó Attila a Kazincbarcika Város Német Önkormányzatának elnöke emlékezik

A korabeli Magyarországról (172 ezer km2) körülbelül 230 - 250 ezer civilt vittek ki a Szovjetunióba rabszolgamunkára, a "málenkíj robotra". A náci koncentrációs táborok kegyetlenségét idéző bánásmódban sokan meghaltak közülük. Akik végül hazaérkeztek, életük végéig viselték a kommunista diktatúra bélyegét. Nem kaphattak tisztességes munkát, folyamatosan megalázták őket. A politikai foglyok és kényszermunkások még hozzátartozóiknak sem mertek beszélni az őket ért borzalmakról, mert féltek a megtorlástól. Az áldozatok és családtagjainak sebei a mai napig nem gyógyultak be.

Emléktábla a BorsodChem falán. Égnek az emlékezet gyertyái

Kazincbarcika Város Német Önkormányzata november 27-én tartotta konferenciáját és koszorúzási ünnepségét. A megemlékezésen megjelent és beszédet mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Szitka Péter kazincbarcikai polgármester. Előadást tartott Dr.Szilágyi Gábor a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója.

A magyar kormány a 2015-ös évet, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére, szenteli.

A címlapfotón az Újkazinci Barátikör aktivistái koszorúznak az egykori BVK falán, a "málenkíj robot" áldozatainak emléktáblájánál.

 (Az eseményről készült videóriportunkat megtekinthetik a Körzeti Híradóban 2015. december 3-án.)