Emma napja van. | 2024.04.19

Schiffer: nem lehet végtelenített a bevándorlási hullám

2015-11-28 14:53:49

 

Nem lehet meghívólevelet adni egy végtelenített bevándorlási hullámnak - jelentette ki Schiffer András a kormányfő és a parlamenti frakciók képviselőinek szombati egyeztetése után sajtótájékoztatón.

 

    A találkozót Orbán Viktor miniszterelnök hívta össze, hogy a vasárnapi rendkívüli török-EU-csúcs előtt tájékoztassa a magyar parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket. 
    Az LMP társelnöke a megbeszélés utáni tájékoztatóján kiemelte, nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak és Magyarországnak humanitárius kötelezettségei vannak a határainál dúló háborús és terrorcselekmények üldözöttei felé.     Hangsúlyozta ugyanakkor, sem az uniónak, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy a vasárnapi csúcstalálkozón olyan megállapodás szülessen Törökországgal, amely nincs tekintettel "az Európai Unió integrációs kapacitásainak végességére" és a közösség, valamint tagállamai biztonsági érdekeire. Álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök e két követelménynek megfelelő álláspontot fog képviselni a találkozón.
    Mint mondta, az európai hatóságoknak képesnek kell arra lenniük, hogy különbséget tegyenek a tényleges menekültek, a gazdasági bevándorlók és a potenciális terroristák között, ezért is szorgalmazták a tagállamok mélyebb belbiztonsági együttműködését. 
    Emlékeztetett rá: az LMP már augusztusban a legfontosabb lépések között említette, hogy az Európai Unió Törökországot, Libanont és Jordániát segítse, hogy ezek az államok a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak megfelelő ellátást nyújthassanak a háborús menekülteknek.
    Egy ilyen megállapodás kapcsán ki kell tenni az asztalra azt is, hogy egyébként Törökországnak milyen felelőssége van abban, hogy az iszlám állam utánpótlási vonalait eddig nem sikerült elvágni - jelentette ki a politikus, utalva arra, hogy Törökország a NATO tagja és az EU-ba törekszik.
    Hozzátette: világossá kell tenni, hogy a törökországi menekülttáborok helyzete "nem függetleníthető attól, amit ez a terrorszervezet művel Irak, illetve Szíria területén", utalva arra, hogy az LMP az elmúlt években bírálta a kormány és a Jobbik török politikáját.
    "Nem lehet amellett elmenni szó nélkül, hogy Törökország egy olyan önálló építkezést folytat a mediterrán térségben, ami nem feltétlenül van tekintettel például az európai érdekekre" - fogalmazott Schiffer András. Azt is hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy "a demokráciaexport doktrinája csődöt mondott", a migrációs válság megoldására pedig akkor van esély, ha Szíria többé nem lesz Orosz- és Törökország, valamint a Nyugat "nagyhatalmi játszótere".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó