Tivadar napja van. | 2024.04.20

Először látogat Jeruzsálembe egyiptomi kopt pápa 1967 óta

2015-11-26 12:16:46

 

Jeruzsálembe látogat csütörtökön II. Tavadrosz, az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkája, ahol Jeruzsálem és a Közel-Kelet metropolitájának, Ábrahám érseknek a temetési imáját fogja vezetni. Egyiptomi kopt pápa 1967 óta nem járt Jeruzsálemben.

    A szerdán elhunyt érsek az egyház második legfontosabb pozícióját töltötte be maga II. Tavadrosz, az alexandriai patriarkátus Szent Szinódusának pápája után.
    A kopt ortodox egyház egyiptomi szóvivője hangsúlyozta: a látogatás szigorúan kivételes alkalomnak számít. Búlesz (Paulusz) Halím szerint a pápa máshova nem látogat el a Szentföldön, a temetési szertartás után azonnal hazatér.
    A néhai III. Senúda pápa 1979-ben betiltotta az Izraelbe irányuló zarándoklatokat, és ez az egyházi tilalom a mai napig érvényben van. III. Senúda ezzel azon izraeli politika ellen tiltakozott, amelyet Egyiptom - csakúgy mint az összes többi arab állam - Kelet-Jeruzsálem 1967 óta fennálló megszállásának tart. A zsidó állam az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalta el az akkor Jordánia által ellenőrzött keleti városrészt, majd 1980-ban az egyesített Jeruzsálemet osztatlan fővárosának nyilvánította.
    III. Senúda álláspontját rendíthetetlenül fenntartotta az 1979-ben megkötött egyiptomi-izraeli békeszerződés után is; 41 éves pápasága alatt egyszer sem járt a Szentföldön. Mindazonáltal, a békeszerződés alapjául szolgáló 1978-as Camp David-i egyezmények óta Egyiptomban hivatalosan nincsenek érvényben korlátozások az Izraelbe irányuló utazásokra vonatkozóan.
    Az egy évig hatalmon lévő iszlamista államfő, Mohamed Murszi 2013-as megbuktatása, és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2015. májusi megválasztása óta jelentősen javult a két ország viszonya, ami főleg a Sínai-félsziget északi részén jelenlévő terroristák és egyéb bűnbandák elleni biztonsági, illetve hírszerzési együttműködés fokozásában mutatkozik meg.
    Tavaly a húsvéti ünnepek alatt a vallási tilalom ellenére feltűnően nőtt a Jeruzsálembe zarándokló koptok száma.