Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Tej Terméktanács szerint az ágazat túléléséhez modern feldolgozóipar kell

2015-11-26 11:01:37

 

 A tejtermelőknél az utóbbi időben megvalósult fejlesztések nem elegendőek a hazai tejtermelés életben tartásához, az csak a feldolgozóipar erősítésével érhető el - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke csütörtökön Velencén, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen rendezett Nélkülözhetetlen marketing című V. Tejágazati konferencián.

    Úgy vélte, nincs könnyű helyzetben a magyar tejágazat, a legnagyobb gondban pedig a tejtermelők vannak. A jó minőségű magyar tejet belföldön kellene feldolgozni, amihez modern, versenyképes és hatékony hazai feldolgozóiparra lenne szükség - mondta. Hozzátette, hogy a hazai tejfeldolgozás megerősítése tökéletes összhangban van a kormány munkahelyteremtési szándékaival.
    A hazai alapanyagok legnagyobb hányadát a közepes és nagyvállalatok dolgozzák fel jelenleg, ám az elnök szerint a 2020-ig tartó uniós ciklusban lehetőség lesz a mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére is.
    Kiemelte: az élelmiszerbiztonság szempontjából megbízható, magas hozzáadott értékű tejtermékek fogyasztását is ösztönözni kell a jövőben. El kell fogadtatni a fogyasztókkal a termékeket, ki kell emelni azok pozitív egészségügyi hatásait - mondta.
    Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója előadásában rámutatott: a turizmus a magyar agrárium számára egyfajta kitörési pontot jelent, miközben az agrárium jelentősen színesíti a turisztikai kínálatot és felhívja a figyelmet a nemzeti értékekre.
    Emlékeztetett arra, hogy az idén indult el az a 420 millió forintos marketingkampány, amely a tejfogyasztást kívánja népszerűsíteni. A fogyasztásösztönzés nyári kampánya után decemberben ismét lesz kóstoltatás különböző áruházláncokban, de a tejfogyasztás jelentőségére hívják fel a figyelmet a televízió- és rádióspotok, illetve az online és közösségi médiás megjelenések is.
    Faragó Péter jelezte, hogy 2016-ban is folytatódik a hazai tejtermékek és a tudatos fogyasztást növelő minőségi védjegyek erősítése. Jövőre a külföldi kiállításokon való megjelenés, a nemzeti agrárstandok és a tej, mint brand megerősítése is cél lesz.
    Megjegyezte, hogy a turizmus és a tejágazat kapcsolódása a gasztronómia területén a legnagyobb, így 2016, mint a gasztronómiai élmények éve, agrármarketingben pedig a belföld éve tovább erősíthetik a hazai tejágazatot.