Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lakóközösségekbe költözhet a bélapátfalvai fogyatékosotthon százötven lakója

2015-11-26 10:09:18

 

Önállóbb életre alkalmas lakóközösségekbe költözhet a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának százötven lakója egy egymilliárd forintos, európai uniós támogatásból megvalósult beruházás révén - tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-t.

    A közleményben felidézték: a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósult projekt révén az állami fenntartású otthon tizenöt helyszínen biztosít támogatott lakhatást enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő emberek részére. A lakóházban gondoskodnak a biztonságos környezet és az önálló vagy részben önálló életvitelhez szükséges feltételek megteremtéséről, a szükségleteknek megfelelő felügyeletről, a személyi és tárgyi feltételekről.
    A program keretében két új ingatlan épült Bélapátfalván, valamint 13 lakóházat alakítottak át a környező Bükkszentmártonban, Mónosbélben, Nagyvisnyón és Szilvásváradon.
    Kitértek arra: az intézmény a székhelyen működő szolgáltató központon keresztül biztosít étkezési, fejlesztési, foglalkoztatási lehetőségeket, nappali ellátást, a társadalmi életben való részvételt segítő szolgáltatásokat, szabadidős programokat, valamint ápolás-gondozást a lakóházakban élők számára, egyéni szükségleteik alapján.
    Ugyancsak az intézmény székhelyén működik majd a fogyatékossággal élők 25 férőhelyes gondozóháza, amely ideiglenes jelleggel, egy évre teljes körű ellátást nyújt olyan emberek számára, akiket a családjuk nem tud gondozni, vagy akiknek az átmeneti elhelyezését a család tehermentesítése indokolja.
    Az új szolgáltatási elemek bevezetésének köszönhetően az otthon új munkahelyeket is teremt a térségben élők részére.
    A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona még 2013-ban nyerte el az európai uniós forrást. A kiköltöztetés ellen akkor Bélapátfalván és a környező településeken is tiltakoztak a helybéliek, a félelmeket azonban sikerült eloszlatni.