Csongor napja van. | 2024.04.16

Ivo Sanadert kiengedték a börtönből

2015-11-25 21:44:00

 

Elhagyta a remetineci börtönt Ivo Sanader volt horvát kormányfő szerdán késő délután a zágrábi megyei bíróság tanácsának aznapi döntése alapján.

 

    Sanader, akit az épület előtt ügyvédei vártak, a börtön parkolójában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elégedetlen a horvát igazságszolgáltatással, és már rég szabad lehetne, ha a bíróság összevontan, nem pedig külön-külön tárgyalta volna mindegyik ügyét. Ez szerinte alkotmányellenes, és példátlan is az európai jogban.
    "Ebből is látszik, hogy politikai leszámolás áldozata vagyok" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nincs ellene jogerős ítélet, és továbbra is harcol, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.
    Kijelentette: a jövőben nem lesznek politikai ambíciói, ez a fejezet lezárult az életében.
    A horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta Sanader ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.
    Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.
    A zágrábi megyei bíróság akkor azzal indokolta döntését, hogy számításai szerint nem telt le a vizsgálati fogság maximális határideje, és emellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik korábbi ítéletére hivatkozott. A vádlott különböző bűncselekmények miatt van őrizetben, s ezeket a fogva tartásban töltött időszakokat nem lehet összeadni - közölték. Jelenleg két másik korrupciós ügyben is folyik eljárás Sanader ellen, azokban viszont még nem született jogerős ítélet.
    Sanader ügyvédei az alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért. Érvelésük szerint annak ellenére, hogy különböző ügyekben folyik eljárás a vádlott ellen, már letöltötte azt az időt, ameddig a vizsgálati fogság tarthat. Emellett rámutattak, hogy ügyfelüket korlátozták szabadságában, és megsértették alapvető emberi jogait. Az alkotmánybíróság nekik adott igazat.