Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kara Ákos: a vállalkozásoknak, kutatóknak is előnyös, hogy Magyarország az űrügynökség teljes jogú tagja lett

2015-11-24 18:30:14

 

A vállalkozások és a tudományos élet számára is nagy jelentősége van annak, hogy Magyarország novembertől teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (European Space Agency, ESA) - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára az M1 aktuális csatornának kedden.

    A szaktárca infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kifejtette: Magyarország 12 éve működik együtt az űrügynökséggel, ami sok sikert, munkahelyeket, csúcstechnológiát hozott. Több mint ötven kis- és kö9zepes vállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban. Már több mint 100 magyar fejlesztésű műszer járt az űrben. A magyar szakemberek eredményei olyan fontos területeken hasznosulnak, mint az időjárás megfigyelése vagy a navigáció.
    Kitért arra is, hogy az ESA éves költségvetése 4 milliárd euró, amiből Magyarország egy kis részt - 2016-ban kevesebb, mint 2 milliárd forintot - fizet, ezt azonban a magyar vállalkozások, magyar kutatóműhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. Az ESA programjaiban részt vevők mellett arra ösztönöznek másokat is, hogy vegyenek részt az együttműködésben. A jövő év elején Győrben, Budapesten és Debrecenben is lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődő vállalkozások megismerkedjenek a lehetőségekkel - mondta Kara Ákos.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2018 végéig szeretnék elérni, hogy minden magyar háztartásban elérhetővé váljék a szélessávú internet csatlakozás.