Emma napja van. | 2024.04.19

Egyiptom-Oroszország-hadsereg Az orosz védelmi miniszter Egyiptomba látogatott a két ország zavartalan viszonyának jeleként

2015-11-24 16:15:28

 

Kairóba látogatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden annak jeleként, hogy a két ország közti viszonyt nem keserítette meg, amely során egy orosz repülőgép pokolgép robbanása következtében 224 emberrel a fedélzetén lezuhant a Sínai-félszigeten.

    Sojgu üzenetet adott át Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az egyiptomi államfőnek, amelyben utóbbit "a két országot összekötő különlegesen szoros kapcsolat mélységéről biztosította" - közölte az egyiptomi államfői hivatal szóvivője. Aláa Júszef szerint a két fél egyebek mellett a katonai együttműködés kiszélesítéséről is tárgyalt.
    A védelmi miniszter egy héttel a Kreml azon bejelentése után látogatott az arab országba, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gép katasztrófáját a fedélzeten elhelyezett pokolgép okozta. Kairó továbbra is türelemre szólít fel, azt hangsúlyozva, hogy a vizsgálatok lezárása előtt lehetetlen megállapítani a katasztrófa okát.
    Egyiptomi illetékesek élesen bírálták, hogy London és Washington is terrortámadást valószínűsítettek, amit az egyiptomi sajtó az ország gazdaságát célzó összeesküvésnek minősített. Egyiptom gyengélkedő gazdasága számára létfontosságú az idegenforgalom, amely a tragédia óta mélypontra zuhant. Moszkva mindeközben kimaradt a bírálatok szórásából.
    Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő az elnöki palotában fogadta Sojgut, aki kijelentette: "Oroszország nagyra becsüli Egyiptom azon erőfeszítéseit, amelyeket a régió stabilitásáért tesz".
    Múlt csütörtökön ugyancsak Kairóban az orosz Roszatom atomenergetikai konszern és az egyiptomi energiaügyi minisztérium képviselői megállapodást kötöttek az észak-afrikai ország első atomerőműjének megépítéséről.
    Sojgu ugyancsak kedden egyiptomi kollégájával, Szedki Szobhival közösen elnökölt az orosz-egyiptomi katonai bizottság ülésén, amelyen számos egyezményt aláírtak - közölte Mohamed Szamír egyiptomi katonai szóvivő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó