Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyarok többsége nem tud rendszeresen pénzt félretenni egy felmérés szerint

2015-11-24 12:54:19

 

A magyarok 58 százaléka nem tud rendszeresen pénzt félretenni, azok pedig (42 százalék), akik havonta tudnak megtakarítani, átlagosan csaknem 36 ezer forintot tesznek félre - derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő cég évente megjelentetett Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

    A felmérésnek az MTI-hez kedden eljuttatott eredményei szerint a válaszadók több mint felével fordult elő az utóbbi egy évben, hogy legalább egy számlát késve fizetett, míg 36 százalék időben teljesítette a befizetést. A késve fizetők 55 százaléka a fizetésképtelenséget, 41 százaléka pedig a figyelmetlenséget említette ennek okaként.
    A kutatás adatai alapján a határidőn túl fizetett számlák között a mobiltelefon- és internetszámlák, valamint a közüzemi díjak állnak a vezető helyen, míg a legpontosabban a gyerekekkel (óvodai és bölcsődei költségek, tandíj) és a lakhatással kapcsolatos költségeket fizetik a magyarok.
    A kutatás kitért arra is, hogy a megkérdezettek milyen stratégiát alkalmaznak a fizetési nehézségek megoldására: 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 6 hónap során számláik kifizetéséhez kölcsönt kértek vagy hitelt vettel fel. Többségük, összesen 73 százalékuk a családhoz, barátokhoz fordul segítségért, míg 20 százalék saját számlavezető bankjától, 21 százalék pedig egy másik banktól igényel hitelt.
    A magyarok 44 százaléka nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást, anélkül, hogy ne kellene kölcsönhöz folyamodnia és csupán 25 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem kérne kölcsön ilyen esetben - derült ki a felmérésből.
    A megkérdezettek 44 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy tud bánni a pénzzel, és csupán 7 százaléka érezte úgy, hogy nem tartja kézben pénzügyi helyzetének irányítását.
    Az eredmények azt mutatják, hogy a pénzügyi tudatosság vagy annak hiánya generációkon át kódolva van; aki ma saját bevallása szerint tud bánni a pénzzel (44 százalék), az tudatosabban próbálja gyerekeinek is átadni ezt a tudást, hiszen ő is saját szüleitől tanulta ezt - hangsúlyozta a közleményben Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: aki pedig nem tud bánni a pénzzel, azoknak 22 százaléka érzi fontosnak, hogy a gyerekeit jobb helyzetbe hozza. Függetlenül attól, hogy tud-e bánni a pénzzel, a válaszadóknak összességében az 55 százaléka fordít gondot arra, hogy a gyermekeit megtanítsa a pénzügyek kezelésére - ismertette Felfalusi Péter.
    Az Intrum Justitia a Fogyasztói Fizetési Jelentés keretében összesen 21 országban, több mint 22 400 európai állampolgárt kérdez meg pénzügyi helyzetéről. Idén Magyarországon 1081 személy válaszolt a kérdőívre, a magyar felmérés reprezentatív.