Andrea napja van. | 2024.04.18

A Pénztárszövetség üdvözli az önkéntes pénztárak szolgáltatásait bővítő törvényjavaslatot

2015-11-24 09:30:43

 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a nemzetgazdasági tárca által kezdeményezett törvénymódosításokat, amelyek elfogadása esetén a továbbra is változatlanul elérhető egyösszegű szolgáltatás mellett többféle pénztári járadékot is kérhetnek majd a tagok - közölte a Pénztárszövetség az MTI-vel kedden.

 

    A közlemény emlékeztet, hogy elkezdődött az Országgyűlésben a törvénymódosítás részletes vitája.
    A tájékoztatás szerint, a tagság érdekeit és igényeit szem előtt tartva, a szektort szabályozó törvény Országgyűlés elé kerülő szövege alapján a pénztárak tovább szélesítik az eddigi szolgáltatásaik körét.
    A közlemény idézi Kravalik Gábort, a szövetség elnökét, aki elmondta, továbbra is érvényes a pénztári forma legfontosabb alapelve, az önkéntesség, a tagok tehát a bővülő járadéktípusok között éppúgy szabadon választhatnak majd, mint ahogyan továbbra is kérhetik az egyösszegű kifizetést is.
    A Pénztárszövetség tagjainak visszajelzései alapján is úgy látja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások terén a választási lehetőségek növelése hozzájárul az öngondoskodás minél szélesebb körben való elterjedéséhez.
    A kormány honlapján októberben közzétett - és október 14-éig véleményezhető - törvénymódosítás-tervezetek szerint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál új elem az, hogy a pénztártag a befizetéseit több portfólió között is megoszthatja. Szintén új előírás az, hogy a pénztár tagja a nyugdíjszolgáltatást - részben vagy egészben - járadékként is kérheti. A pénztár saját járadéka legalább 5 éves, de mindig határozott időtartamú. A járadék meghatározható a futamidő elején fixen, vagy pedig - a hozamokkal és költségekkel - évente újraszámított is lehet.
    A pénztár biztosítótól is vásárolhat életjáradékot, ez viszont a pénztártag élete végéig tart. A biztosítóval ilyenkor a pénztár - és nem annak a tagja - szerződik. Az önkéntes pénztárakhoz - a működőképességük helyreállítására - felügyeleti biztost lehet kirendelni a javaslat szerint, ez a lehetőség eddig hiányzott.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány