Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró NATO-tagságának

2015-11-24 07:17:27

 

Orbán Viktor kormányfő kétoldalú megbeszélést folytatott Milo Djukanovic montenegrói, majd Algirdas Butkevicius litván miniszterelnökkel a kínai Szucsouban: a találkozókon Montenegró NATO- és EU-tagsága, illetve egy jövő év eleji magyar-litván üzleti fórum volt a fő téma - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel.

    A Milo Djukanoviccsal tartott egyeztetésen Orbán Viktor kifejtette, Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró NATO-tagságának, egyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a szövetség jövő heti külügyminiszteri értekezletén határozottan álljon ki Montenegró meghívása mellett.
    A magyar miniszterelnök világossá tette továbbá, hogy erőteljesen támogatja Montenegró európai uniós tagságát is, mert a nyugat-balkáni térség stabilitásához vezető leghatékonyabb út az európai és euroatlanti integráció - tájékoztatott Havasi Bertalan.
    Orbán Viktor Szucsouban - ahol Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóját tartják - tárgyalt a litván miniszterelnökkel is. Megállapodtak: a két ország gazdasági együttműködésének fokozása érdekében a jövő év legelejére Szijjártó Péter miniszter előkészít egy budapesti magyar-litván üzleti fórumot, amelyen a magas hozzáadott értékű, kutatás-fejlesztésre alapuló ágazatokban történő együttműködés részleteiről lehet majd egyeztetni - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.