Ervin napja van. | 2024.04.26

MNB: a MARK Zrt. elindulása jelentősen javíthatja a bankrendszer vállalati hitelportfólióját

2015-11-23 13:23:23

 

A jövő év elejétől a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. várhatóan megkezdi  tevékenységét, a cég elindulása jelentősen javíthatja a bankrendszer vállalati hitelportfólióját, és ez lesz Európában az első olyan központi eszközkezelő, amely piaci alapon működik majd - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója hétfőn, a jegybank Pénzügyi Stabilitási Jelentéséről tartott háttértájékoztatón.

    Kifejtette: a MARK működését az érintett európai hatóságok várhatóan december végéig, január elejéig jóváhagyják. A jegybank szakértői azt várják, hogy  a MARK működése hatására a vállalati szegmensben 2017 első fél évében már 5 százalék körüli szintre csökken a nemteljesítő hitelek aránya.
    Fábián Gergely elmondta: a vállalati hitelportfólió minőségét tekintve a kereskedelmi ingatlanhitelek (az úgynevezett projekthitelek) jelentik a fő problémát .
    Rámutatott: ahhoz, hogy a hitelezés visszaálljon a megfelelő szintre, vagyis a bankrendszer támogatni tudja a GDP növekedését, az MNB szerint a rossz hitelportfolió megtisztítására, illetve a jövedelmezőség javulására lenne szükség. A MARK Zrt. épp a kereskedelmi bankok problémás ingatlanhiteleit veszi majd át a pénzintézetektől.
    Elmondta: a bankrendszert tekintve a megemelkedő tőkeelőírások érdemben növelik az érintett pénzügyi intézmények sokkellenálló képességét, másrészt a tőkekövetelmények és így a tőkeköltségek megemelésén keresztül hatékonyan ösztönzik az intézményeket a problémás projekthitelek leépítésére.
    A jegybank szakértői szerint a vállalati hitelportfólió kitisztításának folyamatát a MARK Zrt. elindítása, míg a lakossági hiteleket megtisztítását a Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd mellett a hitelek erőteljesebb átstrukturálása lendíthetik be.
    A jegybank igazgatója elmondta: a háztartások  jelzáloghiteleinek "tisztítása" lassú ütemben zajlik. Az elszámolás csak átmenetileg csökkentette a késedelmes háztartási hitelek arányát, még mindig 140 ezer olyan adós van, aki nem teljesítő hitellel rendelkezik - mondta az igazgató.
    Fábián Gergely rámutatott: az MNB szakértői szerint még mindig "érdemi átstrukturálási tartalékok" vannak a háztartási hitelportfólióban. Hozzátette: e téren a bankok részéről nagyobb aktivitásra, az adósok részéről pedig a mostaninál nagyobb együttműködésre lenne szükség. Hozzáfűzte: a nem teljesítő hitelek adósait tekintve az is jelentős gond, hogy mintegy 70 százalékuk községekben és kisebb városokban él, így a késedelmesen fizetett hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanok nehezen értékesíthetők.
    Fábián Gergely úgy vélte: a hazai bankok a jövedelmezőségük  javulását a költségek csökkentésével,  hosszabb távon a nagyobb mérethatékonyság kihasználásával érhetik el, ami azt jelenti, hogy a jövedelmezőség nemcsak az egyes bankok szintjén, hanem azok összeolvadása révén is emelkedhet.
    Az MNB igazgatója szerint az összeolvadások révén nyerhető szinergia akkor lehet a legnagyobb, ha abban nagyobb méretű, földrajzi elhelyezkedésüket és aktivitásukat tekintve egymáshoz hasonló bankok vesznek részt.