Gedeon napja van. | 2024.03.28

Takács Szabolcs: meg kell védenünk Európa értékeit

2015-11-22 16:01:37

 

Meg kell védeni Európa értékeit,  amiért őseink évszázadokon át küzdöttek - hangoztatta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a Kolozsváron zajló V4+ visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencia egyik fórumán, amelyről vasárnapi közleményében számolt be a rendezvény erdélyi házigazdája, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért).

 

    A visegrádi országok biztonságpolitikai kihívásai különös tekintettel a migrációs válságra című pódiumbeszélgetésen Takács Szabolcs rámutatott: a visegrádi együttműködés az utóbbi időben felerősödött, hiszen megjelent számos olyan kihívás, amivel eddig nem számoltak, egyebek mellett a terrorizmus. 
    Csak az együttműködés segíthet, a cél az, hogy megvédjük Európa értékeit, amiért őseink évszázadokon át küzdöttek, hiszen most ezek az értékek kerültek veszélybe. Az emberi jogokat nem emelhetjük az emberi élet elé mondta az államtitkár. 
    A tanácskozáson elhangzott, hogy az Európai Uniónak ilyen válságos helyzetben összetartásra lenne szüksége, azonban mégis a széthúzás jellemző.    
    Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE egyetemi adjunktusa úgy vélte: az Európai Unió ellen nem csak fizikai, hanem egy pszichikai háború is zajlik. "Ha ezt elveszítjük, és félni fogunk az Unió alapjait képező jogainkról mondunk le csak azért, hogy védeni tudjuk magunkat" - figyelmeztetett.
    Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) az alelnöke úgy fogalmazott: "valami hibádzik a nyugat-európai bevándorlási szemlélet, a nyilatkozások és a valóság között". Mint mondta, pozitívum a visegrádi országok megtalált közös hangja, azonban ismét szembenállás érzékelhető a Kelet és Nyugat között. A napokban már egy "mini-Schengen" kialakítása is felmerült, ami már európai identitásválságnak tekinthető - fogalmazott.
    Kolozsváron csütörtök este kezdődött a visegrádi országok, valamint Románia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna Európai Néppárthoz kötődő ifjúsági szervezeteinek tanácskozása a Fidelitas és a Miért szervezésében. A négynapos találkozó fő témája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése volt. A V4+ ifjúsági konferencia vasárnap városnézéssel és a környéken tett közös kirándulással zárult.