Andrea napja van. | 2024.04.18

Egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszelben

2015-11-22 14:34:09

 

Egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében - jelentette a belga válságközpont Twitter-üzenetére hivatkozva vasárnap délelőtt a Reuters hírügynökség. 

 

    Előző nap Charles Michel belga miniszterelnök megerősítette, hogy a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.
     Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.
    A belga kormányt a biztonsági helyzetre vonatkozó tanácsokkal ellátó válságközpont utalt arra, hogy a legmagasabb, négyes fokozatú, a súlyos és azonnali veszélyre utaló terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében egyelőre érvényben marad, míg az ország többi részén a terrorfenyegetettség szintje hármas fokozatú.
     A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség további fenntartásának legfőbb oka az, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.
    A belga fővárosban az üzletek és bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadnak látogatókat.
     A La Libre Belgique című a napilap - a France Info francia hírcsatornára hivatkozva - internetes kiadásában vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.
    Az első számú körözött belga állampolgár, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam, aki még szökésben van, a Skype internetes kommunikációs hálózaton arról beszélt egyik barátjával még a múlt héten, hogy Szíriába akar menekülni - írta a La Libre Belgique az amerikai ABC News hírtelevízióra hivatkozva. A beszélgetésben barátja segítségét kérte a szökés előkészítéséhez.
    Jan Jambon belga belügyminiszter vasárnap délután értékelő nyilatkozatban hozza nyilvánosságra a kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) legfrissebb helyzetelemzését.