Auguszta napja van. | 2024.03.29

MediHelp: idén mintegy 10 százalékkal nőhet a magán egészségbiztosítási piac

2015-11-21 07:47:06

 A magán egészségbiztosítási piac idén mintegy 10 százalékkal nőhet, értéke pedig elérheti a 36,5 milliárd forintot - közölte a MediHelp International egészségügyi szolgáltató az MTI-vel.

    A közlemény szerint Magyarországon közel 30 ezer embernek van magán egészségbiztosítása, ezekből a cégek által fizetett biztosítás 65-75 százalékot tesz ki, Ausztriában ugyanakkor a lakosság 30 százalékának, 2,5 millió embernek van magán egészségügyi biztosítása.
    A társaság adatai alapján a költségek és a profitcsökkenés minimalizálása érdekében évente mintegy 300-400 munkaadó választja a magyar piacon működő magánbiztosítók egészségbiztosítási termékeit, amelyek segítségével a munkából való kiesés időtartama a piaci becslések szerint átlagosan a tizedére csökkenthető.
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint a magyar munkavállalók egy betegség esetén átlagosan 24 napot voltak táppénzen. A betegállomány finanszírozására tavaly 54 milliárd forintot költött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), 18 milliárd forintot pedig a munkaadók.
    A közlemény idézi Kovács Andrást, a MediHelp üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta: egy munkavállaló időleges kiesése a munkából átlagosan évi 1-1,5 millió forintos veszteséget okoz a munkaadó számára, ez azonban személyenként évi 300 000 forintos ráfordítással kalkulálva a tizedére csökkenthető akkor, ha a munkaadók magán egészségbiztosítást vásárolnak munkavállalóiknak, mivel az ilyen típusú ellátásban lerövidül az ellátási, kezelési idő.
    Hozzátette: 2014-hez képest 20-30 százalékkal nőtt a cég ügyfeleinek a száma, a piac egészét tekintve 10 százalék alatti növekedést várnak. Az egészségügyi szolgáltatásokra fordított magánkiadások ma már elérik a 30-50 milliárd forintot - közölték.