Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mérsékelten csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni országok szigorítása után

2015-11-20 17:51:05

 

Mérsékelt csökkentést hozott pénteken a Szerbiába és Horvátországba érkező migránsok számában az, hogy a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok egy nappal korábban bejelentették: ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkezőket engedik be, a gazdasági bevándorlókat nem.

    A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb-macedón határon húsz százalékkal csökkent az oda érkező migránsok száma, a befogadóközpontban az utóbbi 24 órában négyezer embert vettek nyilvántartásba. A presevói befogadóközpontban csak azokat veszik nyilvántartásba, akiknek vannak korábban, más országban kiállított érvényes papírjaik, dokumentumok nélküli migránsokat az előző időszaktól eltérően már nem regisztrálnak. Csütörtökön mintegy ezer embert fordítottak vissza a határon.
    A szigorú biztonsági ellenőrzések mellett most már az állampolgárságot is figyelik, Szerbia ugyanis - szlovén és horvát bejelentések után - ezentúl csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, illetve az utóbbi három csoportból is csak azokat, akik rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal.
    A macedón-görög határon viszont összetűzésekre került sor, mert Macedónia is a szerbiaival megegyező szigorításokat vezetett be. Több ezren próbáltak meg átjutni a határon, körülbelül háromezren azonban a görög oldalon rekedtek, ők főleg Iránból és Észak-Afrikából érkeztek.
    A macedón Plusinfo.mk hírportál beszámolója szerint a gyevgyelijai határállomáson körülbelül száz, marokkói, libanoni, kongói és bangladesi migráns azzal igyekezett megakadályozni a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását, hogy a sínekre feküdt. "Ha mi nem mehetünk, akkor nem engedünk titeket sem" - skandálták.
    A szerb-horvát határon nincs torlódás, továbbra is vonattal szállítják Sidből a horvátországi Bródba (Slavonski Brod) a migránsokat, de csak az iraki, afgán és szír állampolgárokat engedik fel a szerelvényekre. A többieket egy Belgrád melletti befogadóközpontba szállítják mindaddig, amíg vissza nem tudják őket küldeni származási országukba - pénteken körülbelül 400 embert kellett visszafordítani a horvát határról. Szerbia arra számít, hogy körülbelül 1500 gazdasági bevándorlónak minősülő migránst küldenek vissza a szlovének és a horvátok, ennyi ember elszállásolására pedig elegendő hely van a befogadóközpontokban.
    Eközben Horvátország pénteken ismét tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, mert Ljubljana kerítést épít a szlovén-horvát határszakaszon, és a kerítés a horvát részre is átnyúlik.
    Egyelőre nem a kerítés miatt, de csökkent a Szlovéniába irányuló migránsáradat, csütörtökön valamivel több mint ötezer embert regisztráltak. Ljubljana egy 160 tagú migránscsoportot akart visszaküldeni Horvátországba csütörtökön, sikertelenül, a horvát hatóságok ugyanis nem fogadták a visszaküldötteket.