Csongor napja van. | 2024.04.16

Konferenciákkal emlékeztek a kárpátaljai magyarok és németek 1944-es deportálására Beregszászon

2015-11-20 15:21:27

 

Nemzetközi tudományos konferenciákkal emlékeztek meg pénteken Beregszászon arról, hogy Kárpátalja magyar férfi- és német lakosságát 1944 novemberében sztálini lágerekbe hurcolták.

 

    A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán A kommunizmus áldozatai, rehabilitációs alternatívák Közép-Kelet-Európában címmel a Lehoczky Tivadar Intézet szervezésében tartott rendezvény nyitóelőadásában Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy tavaly a kormány korábbi döntése alapján országszerte és a Kárpát-medencében is sok helyen megemlékeztek a vészkorszak áldozatairól.
    Számos konferencia, emlékműavatás és személyes visszaemlékezések sora figyelmeztet bennünket arra, hogy ami 70 esztendővel ezelőtt történt, nem ismétlődhet meg soha - mutatott rá. Hozzátette: "eljött az ideje annak is, hogy kimondjuk, ha a soá hetven esztendővel ezelőtt történt borzalmainak feldolgozása nem lehet vita tárgya, akkor az sem, hogy a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra, valamint annak egyenes következménye, a Gupvi-Gulag diktatúrájának tombolása, százmilliók szenvedése és halála sem lehet az. A mi feladatunk, hogy egyformán emlékezzünk a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára, váljanak azok mártírokká a barna vagy a vörös elnyomás alatt." Kiemelte: "közös feladatunk és felelősségünk múltunk feldolgozása, halottaink és hőseink emlékének ápolása". 
    A kormány a célja 2015 Gulag-emlékévvé történő nyilvánításával az is, hogy az emlékezetpolitika eszközével hozzájáruljon a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez - fogalmazott Latorcai Csaba.
    A helyettes államtitkár részt vett és előadást tartott az Európa-Magyar Házban a Szolyvai Emlékparkbizottság és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) által szervezett emlékkonferencián is, ahol - a főiskolán mondottakat megismételve - a kormány nevében gratulált azokhoz az eredményekhez, amelyeket a kárpátaljai magyarság ért el az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson. Megköszönte, hogy a magyar választók nagy számban járultak az urnákhoz és adták le szavazataikat a magyar pártok jelöltjeire. "A siker soha nem marad el, ha mögötte ott van a szorgalmas, megfeszített munka, és nem utolsó sorban az összefogás ereje" - hangoztatta, megjegyezve, hogy mindenekelőtt az ukrajnai magyar választópolgárok felelősségteljes hozzáállásának köszönhető az, hogy a kárpátaljai magyarság erős politikai képviselettel állhat ki jogaiért és érdekeiért.
    Latorcai Csaba az MTI érdeklődésére az évfordulós megemlékezések kapcsán elmondta: a kormány a kárpátaljai magyarok mellett van, "amit azzal is kifejezünk, hogy együtt emlékezünk a borzalmakra, az áldozatokra, és együtt emlékezünk azokra a hősökre, akik mentették azokat, akik a legsúlyosabb üldöztetéseknek voltak kitéve a náci vagy a vörös diktatúra idején". Hozzátette: "fontos, hogy emlékjeleket állítsunk a diktatúrák áldozatainak, aminek jegyében pénteken megkoszorúztam a vörös diktatúra áldozatainak emlékműveit". Ugyancsak fontosnak nevezve a barna diktatúra áldozataira való emlékezést, közölte: a magyar kormány támogatást nyújt a beregszászi zsinagóga udvarán felállítandó, az áldozatok neveit tartalmazó emlékfal felállításához. Azt is elmondta, hogy a kormány legalább tízmillió forintnyi támogatást fog nyújtani a nagyszőlősi zsinagóga nagyon rossz állapotban lévő épületének felújításához.
    A kárpátaljai magyarság 1944-es tragédiájára történő megemlékezések szombaton Szolyván, a sztálini terror magyar és német áldozatainak emlékparkjában folytatódnak.