Auguszta napja van. | 2024.03.29

Schiffer András: európai együttműködésre van szükség

2015-11-20 09:54:48

 

Közös európai érdek a terroristák feltartóztatása, amelyhez hatékony diplomáciai együttműködésre és közös határvédelemre van szükség - jelentette ki az LMP társelnök-frakcióvezetője pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján.

    Schiffer András azt mondta, hogy ha hatékony együttműködés van az Európai Unión belül, akkor megelőzhetőek a terrorcselekmények, ehhez azonban új menekültügyi eljárásra és intézményrendszerre van szükség.
    Hozzátette: az LMP elutasítja mind a két, migránsválsággal kapcsolatos szélsőséges álláspontot, vagyis szerinte nem megengedhető, hogy ellenőrizetlenül lépjék át a migránsok a határt, mint ahogy az a megközelítés is tarthatatlan, hogy ellenőrzött, azonosított személyek se léphessenek be az országba.
    Ez a migrációs hullám nem hasonlítható a korábbi évszázadokban történt vándorlásokhoz, új jelenséggel állunk szemben - értékelte Schiffer András. Azt mondta, vannak a migránsok között menekültek - sokan "klímamenekültek", akik a klímaváltozás következményei miatt próbálnak új otthont keresni maguknak - és vannak gazdasági bevándorlók is, akiknek letelepedését minden ország szuverén joga megítélni.
    Schiffer András hozzátette: az elmúlt hetek történései azt igazolják, hogy a terrorizmus elkövetői belül vannak már az európai határokon, ezért az országhatárokon emelt kerítés nem tudja megoldani ezt a problémát.
    Az ellenzéki frakcióvezető hangsúlyozta: az Európai Uniónak fel kell tárni az Iszlám Állam utánpótlás-útvonalait, és ezeket meg kell semmisíteni.
    Képmutatónak nevezte több európai állam álláspontját a konfliktusban való katonai szerepvállalást illetően, mondván, sok esetben a terrorcselekményeket éppen az Európából való fegyverekkel követik el.
    Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője, országos elnökségi tagja azt mondta, hogy a terrorveszély csökkentéséhez és megszűntetéséhez olyan infrastruktúrára van szükség, amely képes felmérni a biztonsági kockázatot; ennek fontos eleme a menekültek azonosítása, nyilvántartása és nyomon követése.
    Az LMP a közelmúltban egy 24 pontból álló javaslatcsomagot és egy törvényjavaslatot is megfogalmazott. Utóbbi a büntető törvénykönyv terrorcselekményekkel kapcsolatos részét egészítette volna ki, büntethetővé téve például a terrorista csoport szervezését, valamint azt, ha valaki Magyarországon átutazik annak érdekében, hogy csatlakozzon egy terrorista csoporthoz - emlékeztetett Gerstmár Ferenc.