Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szigorítanák az amerikai vízummentességi programot a szenátusi demokraták

2015-11-20 06:56:33

 

A szíriai és az iraki menekültek befogadásának felfüggesztése helyett inkább az amerikai vízummentességi programban vezetnének be szigorításokat a demokrata pári szenátorok.

 

    Jennifer Friedman fehér házi szóvivő csütörtökön bejelentette, hogy az elnöki hivatal kész együttműködni a szenátorokkal a vízummentességi programmal kapcsolatban felmerült aggályok megoldása érdekében.
    A vízummentességi program 38 ország - köztük Magyarország - állampolgáraira terjed ki, akik vízum nélkül 90 napig tartózkodhatnak az Egyesült Államokban, és nem kell részt venniük az amerikai nagykövetségek vagy konzulátusok munkatársaival való elbeszélgetésen. A program keretében évente mintegy 19 millió külföldi keresi fel Amerikát.
    A múlt heti párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban felmerült, hogy vízummentességi program az amerikai biztonsági rendszer gyenge pontja lehet. A merényletek fő szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjának belga állampolgárként nem lett volna szüksége vízumra a beutazáshoz.
    Hasonló volt a helyzet Richard Reid brit állampolgár esetében, aki 2001 decemberében a cipőjébe rejtett bombával próbált meg felrobbantani egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépet.
    "Ha egy terrorista megkísérel bejutni az országba, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel a vízummentességi program réseit próbálja meg kihasználni, minthogy két éven át várjon arra, hogy átmenjen a menekültátvilágítási folyamaton" - jelentette ki Chuck Schumer demokrata szenátor.
    A demokraták olyan törvénytervezetet kívánnak beterjeszteni, amely kizárná, hogy bárki, aki az elmúlt öt évben Szíriában vagy Irakban járt, a vízummentességi program keretében utazzon be az Egyesült Államokba. Az ilyen utasoknak amerikai vízumot kell majd beszerezniük és részt kell majd venniük a hagyományos személyes elbeszélgetésen. Elvárás lesz továbbá a tervek szerint a program előnyeit élvező külföldiekkel szemben, hogy a biometrikus adataikat tartalmazó elektronikus chippel ellátott útlevéllel lépjenek be az országba.
    Az amerikai képviselőház csütörtökön fogadott el egy olyan törvénytervezetet, amelynek értelmében mindaddig felfüggesztik a szíriai és az iraki menekültek befogadását, amíg kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézmények nem kezeskednek arról, hogy személy szerint nem jelentenek kockázatot.
    A nap folyamán korábban Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője arról beszélt, hogy az irakiak és szíriaiak helyett az összes menekült szűrését meg kell szigorítani. Követelte, hogy a törvényhozás zárja be a fegyvervásárlás és a vízummentes utazás területén fellelhető kiskapukat.