Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Lázár: terroristacsoportok telepedtek rá a népvándorlásra

2015-11-19 15:49:59

Az Európát gyengíteni akaró különböző terroristacsoportok rátelepedtek a modern kori népvándorlásra, és kihasználják a kontinens védtelenségét - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A tárcavezető közölte: a kormány több döntést is hozott a terrorveszéllyel kapcsolatban, így például - mint azt már bejelentették - határozott egy terrorellenes koordinációs központ, a magyar belbiztonsági szervek munkáját összehangoló szervezet felállításáról. Mivel az Iszlám Államnak a Balkánon is vannak céljai, a magyar belbiztonságra fokozott felelősség hárul a következő időszakban - jegyezte meg.
    A titkosszolgálati jelentések megerősítették a kormányt abban, hogy Magyarországon fokozni kell a biztonsági szintet - mondta Lázár János, jelezve: egyre több titkosszolgálati információ erősíti meg az illegális bevándorlás és a terrorcselekmények elkövetői közötti kapcsolatot.
    Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország az Európai Unió tagországai közül, köszönhetően bevándorlási politikájának, az egyik legbiztonságosabb ország. Ám mivel az Európai Unió nem képes garantálni az emberek biztonságát, a tagállamoknak, így Magyarországnak is, maguknak kell helyt állniuk - tette hozzá.
    Azt is mondta: Németországnak joga van behívni a bevándorlókat, de ez csak ellenőrzött keretek között történhet, és Magyarországra nézve nem jelenthet kötelezettséget.
    A miniszter egyúttal arra szólította fel Brüsszelt, vizsgálja felül a kötelező betelepítési kvótákról szóló döntést, az ugyanis szerinte szétteríti a terrorveszélyt.
    A párizsi merényletekkel kapcsolatban Lázár János kérdésre közölte, ha Franciaországtól érkezik segítségre vonatkozó kérdés, Magyarország kész segíteni, akár katonákkal is.
    Elmondta: jelenleg a nyitott befogadó állomásokon, vagyis Vámosszabadiban, Nagyfán és Bicskén 473 menedékkérő van az országban, és csaknem ugyanennyi van őrzött központban, Békéscsabán, Nyírbátorban és Debrecenben. Az eljárásban résztvevők napi háromszori étkezést kapnak. Nemzetközi védelem valamilyen formájában, menekült, oltalmazott vagy befogadott státuszban eddig mintegy 480 ember részesült. 
    Mintegy hétszáz ítélet született az augusztusban és szeptemberben hatályba lépett jogszabályoknak megfelelően, kiutasításuk, kitoloncolásuk folyamatos Szerbiába, bár nem olyan létszámban, mint szeretnék - jegyezte meg.
    Kijelentette azt is: a kormány rendelkezik olyan titkosszolgálati információkkal, amelyek szerint a balkáni, bosnyák területek az Iszlám Állam expanziós céljai között szerepelnek. Ezek a magyarországi biztonsági helyzettel kapcsolatban is előrejelzést jelenthetnek - mondta. 
    Az embercsempészetről szólva közölte: idén 1100-an kerültek büntetőeljárás alá, ők folyamatosan szervezték Magyarországon vagy Magyarország felé az illegális bevándorlást.