Emma napja van. | 2024.04.19

Paksi bővítés - Szerb környezetvédelmi miniszter: Belgrád nem szólhat bele a paksi bővítésbe

2015-11-19 15:37:40

 Szerbia nem tilthatja meg és nem is befolyásolhatja a paksi bővítést - reagált csütörtökön a szerb környezetvédelmi tárcát ért bírálatokra Snezana Bogosavljevic Boskovic miniszter a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjújában.

    A Blic című napilap vetette fel a paksi bővítés témáját két nappal ezelőtt, amikor azt írták: "míg az európai szakmai nyilvánosság a Paks 2 atomerőmű építésének káros hatásaitól hangos, addig Szerbiában csendben folytatták le a projektről szóló közvitát", amelyről - mint írták - sokan nem is tudtak. 
    A Blicnek nyilatkozó szakértők szerint, ha a szerb határtól 63 kilométerre fekvő Pakson baleset történne, annak a Szerbiában élők számára súlyosabb következményei lennének, mint a Magyarország távolabbi részén élőkre. Emellett az atomerőművek szélsőségesek célpontjaivá is válhatnak. 
    Zoran Dragisic biztonsági szakértő szerint az Európában található 195 atomerőmű óriási biztonsági kockázatot jelentene, ha a terroristák célpontként jelölnék meg bármelyiküket is, ezért Szerbiának oda kellene figyelnie arra, ami a szomszédban történik. Dragana Janjic radiológus szerint az egészségre nézve is "időzített bombának" számít egy-egy atomerőmű.
    A kritikákra csütörtökön reagált az illetékes tárca vezetője. Snezana Bogosavljevic Boskovic elmondta, hogy a paksi bővítés környezeti hatásairól november 5-én és 6-án tartottak közvitát Belgrádban, ahova minden érdekeltet meghívtak, sokan azonban nem mentek el. A környezeti hatástanulmány a szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető már hosszú ideje - tette hozzá. 
    A környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy új atomerőmű építéséről van szó, hanem a meglévő felújításáról és bővítéséről, a mostani reaktorok ugyanis 2032 és 2037 között leállnak. 
    "Szerbia nem tilthatja meg, és nem is tudja meghiúsítani ezt a cserét, mert az egy független állam, valamint az Európai Unió energiapolitikájának az ügye" - fogalmazott a miniszter. 
    A beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció-sorozat november elején zárult le, Szerbia pedig a legkésőbb december elejéig elküldi a belgrádi közvitáról szóló jegyzőkönyvet, valamint a szerb szakvéleményt Budapestnek. Szerbia mellett tíz másik ország vett részt a környezeti hatásokról szóló konzultációban.