Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból a fő szervező

2015-11-19 15:31:00

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteken elkövetett párizsi merényletek feltételezett fő szervezője - közölte a spanyol belügyminiszter csütörtökön az Antenna3 televíziós csatorna egyik műsorában.

   Jorge Fernández Díaz elmondta, hogy a belga állampolgárságú férfi - akit szerdán Párizs elővárosában, Saint-Denisben megöltek a francia rendőrök - az internetes közösségi oldalakon próbált nőket toborozni az Iszlám Állam (IÁ) számára, hogy csatlakozzanak a terroristákhoz Szíriában és Irakban. 

    A nőket nem harcolni hívják a konfliktusövezetbe, hanem hogy benépesítsék az Iszlám Állam kalifátusát - tette hozzá.
    A miniszter szerint az utóbbi időben egyre több fiatal nőt fogtak el a spanyol hatóságok, akik már utazásra készültek. Legutóbb október végén vettek őrizetbe egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországon át akart eljutni Szíriába.
    A nő szándékáról a különböző internetes fórumokat, a közösségi oldalak bejegyzéseit kutatva értesültek a hatóságok. 
    A spanyol belügyminisztérium szerint a dzsihadista terroristákkal szembeni küzdelem kulcsa a közösségi oldalak megfigyelése, mert a terroristák ezeken keresztül terjesztik tanaikat, és igyekeznek követőkre találni, akiknek később utasításokat küldenek - ezekből lehet a terveikre következtetni.
    Spanyolországban idén már több mint 90 embert fogtak el, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak a terroristákkal.