Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2015-11-19 14:00:54

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa déli felének időjárását magasnyomás határozza meg. Ennek köszönhetően az éjjel kialakult ködfoltok feloszlása után a hőmérséklet csúcsértéke nagy területen 16, 18, a Földközi- és az Égei-tenger menti országokban 20 fok feletti, de Spanyolország déli részén és Görögország partjainál 23 fokig is felmelegszik a levegő kora délutánra. Szintén anticiklon helyezkedik el a Kelet-európai-síkság északkeleti részén. A központjához közeli területeken igen téliesnek mondható az időjárás, az éjjeli minimum eléri a -26 fokot, de a napközben is csupán -14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezzel szemben Európa északi részén többközéppontú ciklonrendszer található, melynek frontjai az ötvenedik szélességi körig húzódnak. Mozgásukat sok felhő, eső, zápor, a szárazföld északkeleti harmadán havazás, hózápor, főként Németország, valamint a Benelux-államok térségében erős nyugati szél kíséri. Péntek estig ennek a rendszernek az egyik frontja alakítja a Kárpát-medence időjárását, északon felhős idő lesz, délen pár órára kisüt a nap.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig:
    --------------------------------------------------
    Napközben nagyrészt napos idő lesz kevés fátyolfelhővel, majd késő délután észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és estétől északon helyenként eső, zápor előfordul. Pénteken az ország északi részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli területeken a nap első felében lehetnek kevésbé felhős időszakok, majd estére ott is megvastagszik a felhőzet. Csapadékra eleinte elsősorban az északi határszélen kell számítani, majd délután délebbre is egyre többfelé lehet eső, zápor. A délnyugati szelet eleinte csak élénk lökések kísérik, de fokozatosan erősödik a szél, és pénteken több helyen már viharos széllökésekre is számítani kell. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 10, 16 fok között valószínű.