Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Szemtanúk szerint megkezdődött a határzár építése a macedón-görög határon, Szkopje cáfol

2015-11-19 13:51:50

A macedón-görög határon, Gyevgyelija közelében szemtanúk szerint csütörtökön megkezdődött egy kerítés építése, amely az Európába áramló migránsáradatot hivatott mérsékelni, a macedón hadsereg szóvivője viszont közölte: nem kerítést építenek, csak előkészítik a terepet, ha esetleg ilyen döntés születne Szkopjéban.

    A szemtanúkat is idéző media.mk című macedón hírportál beszámolója szerint Toni Janevszki, a macedón hadsereg szóvivője közölte: az ország biztonsági tanácsa a múlt hét végén ülésezett, akkor született döntés a terep előkészítéséről, hogy minden készen álljon arra az esetre, ha ilyen drasztikus lépésre, a határ lezárására lesz szükség. 
    A macedón biztonsági tanács szombat éjszakai ülését követően jelentették be Szkopjéban, hogy "végső esetben", ha nem csökken a migránsáradat, és ha esetleg egyre több európai ország zárja le határát, Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és irányítani tudja a migránsáradatot.
    Macedónia csütörtökre virradó éjszaka kezdte meg származás szerint szűrni a migránsokat. Csak azok léphetnek be az országba, akik szíriai, iraki vagy afgán állampolgárok, illetve már rendelkeznek görög regisztrációs papírokkal. 
    A media.mk beszámolója szerint Szlovénia szerdán értesítette a macedón belügyminisztériumot, hogy többé nem engedi be a gazdasági migránsokat, vagyis azokat, akik nem háború sújtotta térségből érkeznek.