Tivadar napja van. | 2024.04.20

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket

2015-11-19 13:00:35

 

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket, az országba való beengedés ugyanúgy működik, mint az elmúlt hetekben - közölte a stájerországi rendőrség csütörtökön.

 

    Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába, valamint Szlovénia is közölte, hogy korlátozza a beáramló migránsáradatot, és visszafordítja a gazdasági menekülteket a horvát határról.
    Johannes Wonisch, a stájerországi rendőrség szóvivője az Ausztriába érkező menekültáradat nagyságát "kezelhetőnek" nevezte. Tájékoztatása szerint az osztrák-szlovén határ menti spielfeldi átkelőnél egyelőre nem lehet érzékelni a balkáni országok intézkedéseinek hatását, azonban az elkövetkezendő napokban változhat a helyzet. 
    Az osztrák hatóságok továbbra is átengedik a határon a migránsokat, akik továbbutaznak más tartományi befogadóhelyekre, és menekültkérelmet is benyújthatnak Ausztriában. 
    Szerda délután 2300 menekült gyűlt össze Spielfeldnél, és várta, hogy továbbutazhasson. Sentiljnél kétezren voltak, Bad Radkersburgnál szerda délután 630 menekült tartózkodott. A szerda éjszaka nyugodtan telt Spielfeldnél, este 11 órakora 800 menekültet vittek tovább buszokkal és egy különvonattal a tartományi befogadóhelyekre. Huszonnégy óra leforgása alatt csaknem hatezer migránst szállítottak az osztrák-szlovén határról különböző szálláshelyekre. 
    Csütörtökön ismét ezreket várnak a stájerországi határátkelőkhöz.  Reggel 9 órakor 3200 menekült tartózkodott Spielfeldnél, és 2800-an várakoztak a szlovéniai Sentiljnél. A szomszédos Bad Radkersburgnál a nap folyamán 1600 ember érkezésére számítanak.  
    A Der Standard című osztrák lap csütörtöki kiadása arról számolt be, hogy Bécs Alsergrund negyedében új befogadóhelyet nyitott Christoph Schönborn bécsi érsek, Michael Landau, a Caritas segélyszervezet vezetője és Sonja Wehsely Bécs szociális ügyekért felelős tanácsosa. 
    A szervitakolostorban csaknem hatvan kísérő nélkül érkező kiskorút szállásolnak el. A fiatalok főleg Afganisztánból, Szomáliából és Szíriából jöttek. 
    A lap emlékeztet arra, hogy az osztrák katolikus egyházat még mindig sok kritika éri, hogy keveset tesz a menekültekért. A cikk szerint ez amiatt lehet, hogy a migránsválság kezdetén az egyház vonakodott, hogy kivegye részét a menekültek ellátásból, azonban azóta ez a bírálat már nem állja meg a helyét.
    A bécsi érsek tájékoztatása szerint csaknem hatezer menedékkérőt helyeztek már el Caritas által biztosított szálláshelyeken, ez az összes Ausztriában menedékkérelmet benyújtottak tíz százaléka. További 15 ezer embert pedig utazásuk közben lát el a segélyszervezet.