Emma napja van. | 2024.04.19

Megyehatáron átívelő együttműködés

2015-11-19 12:41:33

Tiszaújváros és Polgár a Tisza két oldalán fekvő, szomszédos város, azonban előbbi Borsod-Abaúj-Zemplénhez, utóbbi Hajdú-Bihar megyéhez tartozik. A két településnek azonban számtalan közös dolga van, ezért szerdán délelőtt a két megyei közgyűlés elnökének jelenlétében megújították az együttműködésüket.

Az ünnepélyes rendezvényt rendhagyó módon nem egyik, vagy másik városházán, hanem a két település közt, a Tiszasziget bekötőútja mellett tartották meg. Bráz György, Tiszaújváros polgármestere köszöntötte a vendégeket, szólt a két települést összekötő történelmi múltról, a jelenről, amelyet a jövőben remélhetően a két város között megépülő kerékpárút is erősít majd.

[1498_0.jpg] tisza2.jpgA főúton tilos a kerékpározás, ezért rendőri felvezetéssel mentek mind a két városból az ünnepi eseményre

Tóth József, Polgár polgármestere  reményét fejezte ki, hogy idővel majd úgy tekintenek vissza erre a napra, mint amikor történt valami, elindult valami a két város, a két megye közt.

[1498_1.jpg] tisza4.jpgTörök Dezső felhívta a figyelmet a pályázati rendszerben lévő lehetőségekre

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint egykori tiszaújvárosi önkormányzati képviselő emlékeztetett rá, hogy régóta óhajtott vágya a két város lakosságának a kerékpárút megépítése. A projektet nehezíti, hogy egy folyón, a Tiszán kell átkelni hozzá, ami a gyakorlatban két hídtestet jelent.  A beruházás egyik forrása lehet a megyei TOP. Ezt követően részletesen szólt a pályázati rendszerről, amely keretében lehetőség van kerékpárút építésére is. A tervezés megkezdésére, a pályázat előkészítésére biztatta a polgármestereket.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy az élhető vidéki léthez szükség van a települések közti együttműködésre. A kerékpárút  megerősíti, kiszélesíti az együttműködést a két település közt. Dr. Tiba István, hajdúsági országgyűlési képviselő a jó szomszédi viszonyt emelte ki, a  két település összefogását példaértékűnek nevezte.

[1498_2.jpg] tisza7.jpgA két megye vezetőinek jelenlétében erősítették meg a két város együttműködését

Az ünnepség keretében a két polgármester aláírta a megújított együttműködési megállapodást, amelyet kézjegyével látott el a két közgyűlési elnök és a képviselő is.