Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bemutatták az idei TOP100-át

2015-11-19 12:32:17

A BOKIK a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Észak-Magyarország napilap közös gondozásában az idén is elkészült Borsod-Abaúj-Zemplén legnagyobb, megyei székhelyű cégét bemutató TOP100 összeállítás. A kiadvány szerdai, ünnepélyes bemutatóján, a Palotaszállóban köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A rendezvényen megjelent megyénk gazdasági, társadalmi életének számos képviselője, többek közt Szabó Zsolt, dantártábornok, regionális vám- és pénzügyőr parancsnok, dr. Barkóczi István, a FUX Zrt. vezérigazgatója és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke.Dudás Tiborné, a BOKIK titkára köszöntötte a vendégeket.

Török Dezső első szavai az elismerésé voltak. Gratulált a kiadvány készítőinek a színvonalas munkájához. „Örömmel tapasztaltam, hogy a megkezdett úton tovább haladva, 2014-ben is fejlődött megyénk gazdasága”- tért át a tartalmi részre a közgyűlés elnöke. A legfontosabb, hogy bővült a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség és emelkedett a bruttó átlagkereset.  Kiemelte, hogy bővült az ipari termelés, ezen belül is a járműipar volt a húzóágazat.  Cél, hogy a sikeres nagyvállalatokat sikeres KKV szektor vegye körbe.

[1497_2.jpg] top1.jpgBalról: Kiss László, dr. Olasz András, Török Dezső, Bihall Tamás, Pelczné dr. Gáll Ildikó és dr. Deák Csaba


Kitért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra is, amely keretében 2014-20-közt az önkormányzatok és egyházak pályázhatnak, de a projektekben számítanak a gazdasági szereplők aktív részvételére. Szorgalmazta, hogy éljenek a lehetőséggel, keressék a csatlakozási pontokat.  A TOP keretében 93 milliárd forint jut Borsod-Abaúj-Zemplénnek, amely a megyék közül a legnagyobb keret.

[1497_1.jpg] top2.jpgA megyei közgyűlés elnöke kitért a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban rejlő lehetőségekre


Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke előadásában a gazdasági sikerhez vezető utat elemezte.  Egy nemzetközi felmérésre hivatkozva kiemelte: „minden egy jó ötletből indul.” Azonban, hogy meg legyen ez az egy, sok-sok jó ötletre, tervre van szükség. Szenvedélyre, hivatástudatra, szakmaiságra, kitartásra, eltökéltségre, bizalomra, a megújulás állandó igényére van szükség az előre lépéshez.  Az alkalmazkodóképesség sokat segíthet a hullámvölgyek csökkentésében, a kilábalásban.

 [1497_5.jpg] top5.jpg

A sikerhez vezető utat elemezte Pelczné dr. Gáll Ildikó

A közös cél az uniós források tényleges gazdaságfejlesztést, új munkahelyeket jelentsenek. Az erősebb gazdaság erősebb társadalmat, erősebb országot, erősebb EU-t eredményez, ami azért lényeges, mert a világpiacon nem szabad gyengének mutatkozni. Az alkalmat megragadva az EP alelnöke gratulált a TOP100 szereplőinek.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja először az intézményt mutatta be, mint a tudás és a közösség campusát, majd külön szólt az egyetem és a gazdaság kapcsolatáról.  Kitért az unikális képzési adottságokra, a duális képzésre, valamint a K+F terén felmerülő lehetőségekre.

Kersten Bachman, a Takata ügyvezető igazgatója részletesen bemutatta a tokyoi központű céget és miskolci bázisát. „Az egyik legjobb döntésünk volt a cég történetében”- értékelte a borsodi beruházást. Ennek eredményeképpen eldöntött tényként beszélt az üzem továbbfejlesztéséről.

[1497_3.jpg] top6.jpgA termet teljesen megtöltötték a gazdasági szakemberek


Dr. Olasz András, a NAV megyei adóigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években folyamatosan és jelentős mértékben nőtt megyénk cégei által befizetett  adó. A nagyvállalatok esetében 2011-től folyamatos növekedésről beszélhetünk, amihez a stagnálás után 2014-ben a KKV szektor is csatlakozott. A bérek és a nyereségesség esetében is növekedést regisztráltak.

[1497_6.jpg] top10.jpgA díjazott Kovács F. László

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke elmondta, hogy a 60 cég mind a három kategóriában bekerült a TOP100-ba. Jelentős részük tagja a BOKIK-nak. A kamara igyekszik velük minél szorosabb kapcsolatot ápolni. Kitért a megye gazdaságának szerkezetére, az uniós pályázati lehetőségek kihasználásának, valamint a képzés fontosságára.

[1497_7.jpg] top11.jpgGratuláció is járt a kiadvány mellé

Ezt követően átadták a TOP100 Gazdasági Díjat, amelyet az idén Kovács F. Lászlónak, a kazincbarcikai Ongropack Kft. főtulajdonosának adták át. A rendezvény zárásaként Kiss László, az Észak-Magyarország főszerkesztője ismertette a TOP100 kiadványt, amelyből ezt követően egy-egy példányt átadtak a benne szereplő cégek képviselőinek.

[1497_0.jpg] top12.jpgA TOP100 tagjai


A kiadványból kiderült, hogy hozzáadott érték tekintetében a MOL Petrolkémia Zrt. megyénk legjelentősebb cége, Nettó árbevétel esetében a Borsodchem Zrt., a legtöbb embert pedig a Jabil Circuit Magyarország Kft. foglalkoztat.