Tivadar napja van. | 2024.04.20

A kneszet elfogadta az idei és a jövő évre szóló költségvetést

2015-11-19 08:06:35

 A kneszet éjszaka, maratoni szavazásokkal elfogadta a két évre szóló izraeli költségvetést - közölte a közszolgálati rádió csütörtök reggel.

    A parlament szoros, 61-59 arányban szavazta meg az idei és jövő évi büdzsé végleges, második és harmadik olvasatát. 
    Móse Kahlón pénzügyminiszter szerint a költségvetés az izraeli gazdaság és társadalom alapkérdéseivel foglalkozik. A több órán át tartó voksoláson az ellenzék mintegy négyszáz módosító indítványáról is döntöttek. 
    Idénre 329,5 milliárd sékelt, (több mint 23 ezer milliárd forintot) irányoztak elő, míg jövőre ez a keretösszeg 347 milliárd sékelre (több mint 24 ezer milliárd forintra) nő. A költségvetési hiányt a GDP 2,9 százalékára tervezik. 
    Több pénzzel gazdálkodhat majd az oktatásügyi, az egészségügyi, és a belbiztonsági tárca, valamint csekélyebb mértékben, de nőhetnek a népjóléti kiadások is. 
    Változást hozhat az izraeliek életében az élelmiszerpiac megnyitása a külföldi termelők előtt a verseny fokozása és az árak csökkentése érdekében, az építőiparban a tervezési és jóváhagyási eljárások egyszerűsítése, valamint a Földközi-tengeren talált gázmezők kiaknázásának komolyabb beindítása, noha az ezzel kapcsolatos terveket súlyos viták és bírálatok fogadták a monopólium kialakítása miatt.
    Az ellenzék a kormány megbuktatása és a viták kiterjesztése érdekében eredetileg 32 000 módosító javaslatot nyújtott be, és ha a szoros voksoláson  nem sikerült volna elfogadtatni időre a javaslatot, akkor a helyi törvények értelmében három hónapon belül új választásokat kellett volna kiírni. 
    A kneszet eljárási bizottsága azonban kedden úgy döntött, hogy a kifogásolt pontokat témánként csoportosítják és egy kalap alá veszik, és ezért mindössze néhány száz kérdésben kellett külön voksolást tartani. 
    A kormánynak végül hajnalban mindössze huszonegy órával a végső határidő előtt sikerült hol drámai, hol inkább mulatságos, a szavazógép meghibásodásából és emberi tévedésekből adódó jelenetek után befejeznie a költségvetési szavazásokat. 
    A kormányzat szempontjából sikeres szavazás után Benjámin Netanjahu miniszterelnök fellélegezhet, mert noha szűk jobboldali-vallásos koalíciója a 120 tagú kneszet képviselőiből mindössze 61-et tömörít, de legalábbis a következő büdzsé elfogadásáig biztosítottnak tűnik a kormány stabilitása. 
    Mivel tavaly év végén a kneszet a büdzsé megszavazása előtt oszlott fel, idén hatályos költségvetés nélkül működött az ország, az egyes tárcák hónapról hónapra kaptak pénzt az előző évi kiadások alapján.
    A legnehezebb a védelmi tárca igényeinek egyeztetése volt a pénzügyminisztérium kínálta lehetőségekkel, de végül ebben a kérdésben kompromisszumos megoldás született: a felajánlott 54 milliárd sékeles (4000 milliárd forintos) összeget a pénzügy végül 60,1 milliárd sékelre (4200 milliárd forintra) emelte, a katonák pedig cserébe megígérték, hogy szerkezeti változtatásokat hajtanak végre a költségek lefaragása érdekében.