Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyurcsány: az emberek többségében félelem van és nem megértés

2015-11-18 19:36:01

 

 Az emberek többségében félelem van és nem megértés a migránshelyzettel kapcsolatban, termékeny táptalajra hull a kormány mondanivalója, mert az emberek félelme ma erősebb, mint a megértés képessége és szándéka - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdán Zalaegerszegen.

 

    A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kifejtette: Magyarországon egy évben 100-150 emberölést követnek el, nagyjából annyi áldozattal, mint ahányat a napokban Párizsban megöltek. "De ettől mi még nem vagyunk gyilkos nemzet" - hangsúlyozta.
    Mindenhol vannak gazemberek, de emiatt mindenkit megbüntetni "aránytalan és embertelen" - mondta a volt miniszterelnök.
    A pártelnök a Sokak Magyarországa címet viselő röpiratáról tartott fórumot megelőzően újságíróknak arról beszélt: ezekben a hetekben mindenki el van foglalva azzal, hogy mi fog történni Magyarországgal vagy Európával. Azok is tele vannak aggodalommal, akik soha nem találkoztak menekültekkel, mégis félnek a terrorizmustól, de ez "természetes reakció".
    A kormány szerint "be kell zárni Magyarországot", de a DK megítélése szerint a migránshelyzet nem magyarországi, hanem európai probléma. "Ferenc pápa álláspontját osztom, . aki szerint az ajtó nem arra való, hogy bezáruljon, hanem hogy invitáljon, és ez az igazi keresztényi gondolkodás" - közölte Gyurcsány Ferenc.
    Hozzátette: maga sem gondolja, hogy "mindenkit és időtlen időkig be lehet fogadni, mert nem bírjuk el". Már csaknem egymillió menekült van Európában, és nem mondható, hogy ez a németek problémája. Éppen a német adófizetők azok, akiknek köszönhetően "Magyarország az elmúlt években gazdagodni tudott", tehát ha a terheken osztozni kell, nem csukhatjuk be az ajtót.
    Mint mondta: álláspontja szerint aki háborúból jön és a családját menekíti, külön kell elbírálni, "de az sem biztos, hogy örökre be kell őket fogadni". Kaphatnának három-négy évre letelepedési engedélyt, és ha béke, stabilitás lesz, segíteni kell nekik visszamenni a hazájukba.
    Gyurcsány Ferenc a magyarországi viszonyokat érintve arról beszélt, hogy az emberek nem érzik sikeresnek az országot, alacsonyak a bérek, miközben nagyon sok embernek nincs munkája, nagyon sokan pedig elmentek az országból. "Nem lehet nem bért emelni", ebben talán lassan formálódik valamiféle egyetértés.
    Azt mondta: "őrült bajt" lát az egészségügyben, több orvos ment el 2004 óta, mint ahányat képeztek, és a jelenlegi bérekkel nem lehet megállítani az elvándorlást, miközben a költségvetésben nincs is elég pénz az egészségügyre. Az oktatás területére kitérve azt mondta: egyetért a fideszes Pokorni Zoltánnal, aki szerint sokkal több ingyenes délutáni órára lenne szükségük a gyerekeknek, hogy továbbtanulhassanak vagy éljenek a hobbijuknak.
    "Tele vagyunk gonddal, bajjal, de azért járom az országot, hogy meggyőzzem a többséget: lehet olyan országot is csinálni, amely sokak Magyarországa, hogy sokaknak jó és nem csak keveseknek" - összegezte a DK elnöke.