Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorizmus - Brüsszel tovább nehezítené a lőfegyverhez jutást

2015-11-18 15:20:51

 Olyan javaslatokat tett közzé szerdán az Európai Bizottság, melyek elfogadása szándékai szerint tovább nehezíti majd a lőfegyverhez jutást, jobban követhetővé teszi majd a legális lőfegyvereket, és a mostaninál is szigorúbban biztosítja a hatástalanított fegyverek működésképtelenségét.

    A bizottság arra tett javaslatot a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, valamint a társjogalkotó Európai Parlamentnek, hogy módosítsák azt az irányelvet, amely a magánszemélyek lőfegyverhez jutását és a fegyverek szállítását szabályozza a tagállamok között.
    Brüsszel szigorítaná az egyes félautomata fegyverek vásárlására vonatkozó szabályokat. Bizonyos félautomata lőfegyvereket átsorolna abba a kategóriába, melyeket magánszemélyek nem vásárolhatnak meg. Ez azokra a fegyverekre vonatkozna, melyek ugyan nem alkalmasak automata tüzelésre, az elsütő billentyűt minden lövéshez ismételten meg kell húzni, de hasonlítanak az automata fegyverekre. Ezen kívül a lőfegyverek, részeik és a lőszerek internetes kereskedelmének szabályait is szigorítaná a brüsszeli testület.
    A javaslat a lövedék kilövésére nem alkalmas fegyvereket, gáz- és riasztópisztolyokat is az irányelv hatálya alá vonná, mert Brüsszel úgy véli, hogy éles lőfegyverré alakíthatóak.
    A hatástalanított lőfegyverek esetében a bizottság azt szeretné, hogy a tagállamok a működésképtelenné tett lőfegyverekről és tulajdonosaikról is vezessenek nyilvántartást. Emellett a bizottság azon is szigorítana, hogy magánszemélyek milyen hatástalanított fegyvereket birtokolhatnak. A jelenlegi szabályozás tiltja, hogy magánszemélyek automata és egyéb katonai lőfegyvereket birtokoljanak, kivéve, ha hatástalanították őket. A jövőben viszont ilyen fegyverek hatástalanított változata sem lehetne magánszemélyek birtokában. A most magánkézben lévő ilyen fegyvereket meg kellene semmisíteni.
    A jelenlegi irányelv hatálya a fegyvergyűjtőkre nem terjed ki. Brüsszel ezen is változtatna, mert úgy véli, hogy a gyűjtők a fegyverkereskedelem egyik potenciális forrását jelentik. A jövőben gyűjtők csak ugyanolyan engedély birtokában juthatnának fegyverhez, mint bárki más.
    A lőfegyverek jobb követhetősége érdekében a bizottság több és nehezebben eltávolítható jelzéssel látná el a lőfegyvereket, s megszabná, hogy a fegyver mely részét kell jellel ellátni. A tagállamoknak minden ilyen adatot meg kellene őrizniük egészen a lőfegyver megsemmisítéséig.
    Mindezek mellett a bizottság szorosabb együttműködést szeretne a tagállamok között, például információcserét arról, ha egy tagországban valakitől megtagadják a fegyvervásárlási engedély kiadását.
    A bizottság azt is közölte: folyamatban van annak az akciótervnek a kidolgozása is, amely az illegális fegyvervásárlások, fegyverek és robbanóanyagok, valamint a szervezett bűnözés visszaszorítását célozza majd.
    "Nem tűrhetjük és nem is fogjuk tűrni, hogy szervezett bűnözők férjenek hozzá katonai jellegű fegyverekhez és kereskedjenek velük Európában" - idézi a bizottság közleménye Jean-Claude Junckert, a testület elnökét.