Auguszta napja van. | 2024.03.29

A stabilizációt helyezi a szomszédságpolitika fókuszába az Európai Unió

2015-11-18 14:23:18

 Újragondolja szomszédságpolitikáját az Európai Unió, így a 2004-es indulás óta meghatározó politikai és gazdasági reformok elősegítése mellett mostantól a stabilizáció és a differenciálás is hangsúlyt kap majd az unió közvetlen környezete számára kidolgozott politikában - ismertette az új koncepciót szerdán Federica Mogherini, az Európai Bizottság külügyi főképviselője és Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos.

    A stabilizáció keretében a szomszédságpolitika a gazdasági és társadalmi fejlődést, a fiatalokat megcélzó munkahelyteremtést lesz hivatott elősegíteni, a biztonsági területen való együttműködés is szerepet kap, amelybe a konfliktusok megelőzése, a terrorelhárítás és a radikalizálódás elleni fellépés is bele fog tartozni.
    "A legsürgetőbb kihívás a szomszédság stabilizálása. A konfliktusok, a terrorizmus és a radikalizálódás mindannyiunk számára fenyegetést jelentenek. De a szegénység, a korrupció és a rossz kormányzás szintén bizonytalanság forrása" - nevezte meg a szomszédságpolitika új célpontjait Johannes Hahn.
    Az Európai Unió emellett az ellenőrzött, biztonságos és törvényes beutazás lehetőségére, viszont az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni fellépésre is nagyobb hangsúlyt helyez majd a szomszédságpolitikában. Ugyanakkor az EU az energiaellátás biztonságáról, valamint a klímavédelmi együttműködésről szem szeretne megfeledkezni.
    A bizottság a jövőben rugalmasabb szomszédságpolitikát óhajt folytatni, ami abban nyilvánulna meg, hogy miután az unió szomszédsága egyáltalán nem homogén államokból áll, országonként mások a társadalmi, politikai, gazdasági struktúrák és az unióval szembeni politikai elvárások, ambíciók egyaránt, Brüsszel a mostaninál testreszabottabban igyekszik majd állni hozzájuk.
    Ezzel az is együtt jár, hogy a bizottság a jövőben nem készít éves jelentéscsomagokat a szomszédságpolitika által érintett országokról, hanem a haladás üteméhez mérten teszi majd közzé a jelentéseket külön-külön a partnerekről. Emellett Brüsszel az erre a célra fordítható pénzeket is rugalmasabban szeretné felhasználni, valamint nagyobb szerepet szán a civilszférának, a társadalmi partnereknek és a fiatalságnak.