Emma napja van. | 2024.04.19

Külügyi államtitkár: Dél-Afrika számos gazdasági területen akar együttműködni Magyarországgal

2015-11-18 14:05:42

A Dél-afrikai Köztársaság számos gazdasági területen lát együttműködési lehetőséget Magyarországgal, számít a magyar befektetésekre, a fejlesztési és termelési módszerek átvételére, az üzleti kapcsolatok továbbfejlesztésére, valamint diákjai magyarországi tanulási lehetőségére - számolt be Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek, miután tárgyalásokat folytatott Pretoriában és Johannesburgban.

    Pretoria és Johannesburg Afrika egyik legjelentősebb gazdasági térsége, és a kontinens GDP-jének 10 százalékát adó Dél-afrikai Köztársaság gazdaságának motorja. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében Szabó László kedd este egy üzleti fórum keretein belül olyan gazdasági és helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott, akik két héttel ezelőtt a magyar fővárosban megrendezett 2. Budapest Afrika Fórum sikerében is aktív szerepet játszottak. A magyar külügyi államtitkár partnereivel, a külügyi, a vízügyi, a kereskedelmi és ipari, valamint a felsőoktatási és képzési miniszterhelyettessel is tárgyalásokat folytatott.
    A dél-afrikai vezetők örömmel fogadták a magyar kormány déli nyitás néven elindított külgazdaság-politikáját, és nagyra értékelik, hogy országuk kiemelt fontossággal bír az afrikai partnerországok között. A Dél-afrikai Köztársaság az apartheid rendszer bukása után bő két évtizeddel még mindig keresi a helyét a világban, egyúttal megpróbálja magát gazdaságilag a lehető legnagyobb mértékben önállósítani, amiben hasonló a törekvése Magyarországéhoz. Emellett azonban igyekszik minél sokrétűbb kereskedelmi kapcsolatokat kialakítani akár a távolabbi országokkal is - mondta az államtitkár.
    A Dél-afrikai Köztársaság Afrikában, az Egyenlítőtől délre mindenképpen vezető gazdasági jelentőséggel bír, minden térségbeli együttműködési szervezet aktív tagja. Ebből adódóan Dél-Afrika hídszerepet tölthet be a régióban Magyarország kapcsolatainak kiszélesítése és erősítése érdekében. Dél-Afrika más közép-európai országokkal is jó kapcsolatot ápol, egyebek között a visegrádi négyekkel, amelyek a világon először Fokvárosban alakítottak ki egy olyan épületet, ahol heti rotációs alapon mind a négy ország konzuli szolgálatot működtet.
    Dél-Afrika Magyarországhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a kis- és a közepes vállalkozások fejlesztésére, mert szintén ebben látja a hazai gazdaság fejlesztésének és a foglalkoztatás bővítésének lehetőségét.
    A szárazsággal küzdő Dél-afrikai Köztársaság számára további fontos együttműködési terület lehet a fejlett öntöző- és a vízkezelési rendszerek létrehozása, mivel Magyarország ezeken a területeken is át tudja adni tapasztalatait.
    A tárgyalópartnerek különös érdeklődést mutattak az úgynevezett okos városok kialakításához szükséges magyar fejlesztési módszerek iránt, amelyek nemcsak a lakások költséghatékony építését, hanem a szükséges oktatási, egészségügyi, kereskedelmi, közlekedési infrastruktúra kialakítását is lehetővé teszik. Szabó László kiemelte továbbá, hogy a védelmi együttműködés is kiemelkedő együttműködési terület lehet Magyarország és az afrikai ország között, különös tekintettel a mozgatható kórházak, víztisztító berendezések, laboratóriumok beszerzésére.
    A fiatalok körében nagyarányú munkanélküliséggel küzdő Dél-afrikai Köztársaság számára nagyon fontos segítséget jelent a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program, amely három évre terjedően száz-száz diák részére teszi lehetővé, hogy Magyarországon folytassák tanulmányaikat.
    A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. már működtet egy intézményt az országban és folyamatban van egy második dél-afrikai magyar kereskedőház létrehozása is.
    Kétszázmillió dolláros támogatási kerettel segíti továbbá az Eximbank a magyar kis és középvállalkozások dél-afrikai beruházásának támogatását, a közös üzleti projektek fejlesztését.
    Szabó László kiemelte, hogy Magyarország szeretné 30-ról 90 napra megnövelni állampolgárai számára a vízummentes dél-afrikai tartózkodás lehetőségét, ezzel is elősegítve az üzleti kapcsolatok továbbfejlesztését.
    Az államtitkár elmondta, hogy tárgyalásain szóba került a migráció témaköre is, hiszen a Dél-afrikai Köztársaságnak is nagy gondot jelent az Afrika többi részéből, főleg Fekete-Afrikából érkező migránstömeg. E probléma miatt is a dél-afrikai vezetők megértően viszonyultak a magyar migránspolitikához.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó