Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európa Tanács főtitkára a tabuk megdöntését kéri a kormányoktól a pedofília elleni harcban

2015-11-18 13:19:08

 Azoknak a társadalmi tabuknak a ledöntését kéri az Európa Tanács (ET) főtitkára a szervezet tagállamainak kormányaitól, amelyek miatt a pedofilok bűnei titokban maradhatnak - közölte szerdán az ET sajtószolgálata a gyermekek szexuális kizsákmányolása és megerőszakolása elleni küzdelem első európai napja alkalmából.

    Az ET 47 tagállama májusban döntött úgy, hogy november 18-át ezentúl ennek az ügynek szenteli.
    A strasbourgi székhelyű szervezet emlékeztet, hogy minden ötödik 18 év alatti gyermek szexuális erőszak áldozata, az elkövető pedig az esetek döntő többségében olyan, akit a gyermek ismer, és a bizalmi köréhez tartozik. Az áldozatok azonban félnek beszélni a velük történtekről, ezért az esetek 90 százalékát soha nem jelentik be a rendőrségen - derült ki az ET közleményéből.
     Az Európa Tanács ezért a YouTube videomegosztó oldalon közzétett egy gyermekeknek készült animációs filmet, amelynek címe Mondd el valakinek, akiben megbízol. A rajzfilm fő üzenete a gyerekeknek az, hogy "amit az alsóneműjük rejt, az csak az övék", és senki sem tehet velük olyat, amitől kényelmetlenül vagy megszégyenítve érzik magukat, valamint, hogy az ország, amelyben élnek, ígéretet tett arra, hogy megvédi őket minden ilyesmitől.
    Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerint lesznek olyan emberek, akiket sokkolni fog az az ötlet, hogy a gyerekek megnézzenek egy ilyen videót, sok európai országban ugyanis még mindig tabutéma a pedofília.
    "De a hallgatás olyan falat épít, amely az elkövetőket védi. Felelősek vagyunk azért, hogy ledöntsük azokat a tabukat, amelyeket a pedofilok kihasználnak" - húzta alá a norvég politikus.
    Jagland ezért a gyermekek védelmét szolgálni hivatott, úgynevezett lanzarotei egyezmény mielőbbi ratifikálását szorgalmazza. Ezt eddig a 47-ből 38 ország tette meg. Kilenc ország - köztük Csehország, Németország vagy Norvégia - aláírta, de egyelőre nem erősítette meg parlamenti úton a nemzetközi szerződést, amely a gyermekek ellen elkövetett minden szexuális visszaélés büntetőtörvénybe iktatására kötelezi a részes államokat.
    Az Európa Tanács decemberben teszi majd közzé első jelentését arról, hogy a tagállamokban a jog mennyire védi a gyerekeket a szexuális bűncselekményektől.

https://www.youtube.com/watch?v=7lh_bEKg8FM&feature=youtu.be