Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horvátország sem fogadja a migránsokat, ha Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait

2015-11-18 10:27:18

 

Amennyiben Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait, mert Németország úgy dönt, hogy nem enged be területére több menekültet, Horvátország sem fogadhatja tovább a migránsokat - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a Vecernji List című horvát napilap szerdai közlése szerint.

 

    A belügyminiszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem támogatja a drótkerítést, de Zágráb nem fogja megengedni, hogy az országban több tízezer migráns torlódjon fel. 
    A Vecernji List meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta: "ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, akkor Horvátországnak is ezt kell tennie, de azt senki sem tudja, hogyan". 
    Szerbia és Horvátország között több száz kilométeres határ húzódik, a horvát-boszniai határ pedig több mint ezer kilométer hosszú. 
    A forrás szerint mivel Horvátország nem épített kerítést, Szerbia bárhol ráengedheti Horvátországra ellenőrizetlenül a migránsokat, ami pedig "igazi katasztrófához vezethet". 
    A lap úgy véli: Horvátország és Szerbia is könnyen gyűjtőközponttá válhat, a kormány pedig jobban tenné, ha szomszédos országoktól - Magyarországtól és Szlovéniától - megérdeklődné, "hol lehet a legolcsóbban drótot vásárolni".
    Eközben Ljubljana továbbépíti a kerítést Horvátországgal közös határán. 
    Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára újságíróknak nyilatkozva elmondta: a tervezett 88 kilométer hosszú műszaki akadályból hétfőig 26, kedden pedig újabb 11 kilométert építettek meg. 
    Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 230 800 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5261, kedden 7704, szerdán reggel 6 óráig 932 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 213 200 közel-keleti menekült érkezett.
    A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 410 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok csaknem két hete kezdték vonattal szállítani a migránsokat a szerb határról Szlovéniába.