Auguszta napja van. | 2024.03.29

Zeman: nem szabad megbélyegezni a bevándorlást ellenzőket

2015-11-17 16:27:21

 

Nem lenne szabad megbélyegezni és iszlámellenesnek, rasszistának vagy fasisztának minősíteni azokat, akik ellenzik a migránsok befogadását - vélekedett Milos Zeman cseh államfő hívei és az Iszlámellenes Blokk közös nagygyűlésén kedden délután Prágában.

 

    Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök viszont délelőtt egy másik nagygyűlésen azt mondta, hogy a bevándorlási hullámmal a háború árnyéka is megérkezett Európába, amivel a populisták visszaélnek. Nem szabad azonban megengedni, hogy az emberek haragja a bevándorlók ellen forduljon - hangoztatta a kormányfő.
     Csehországban kedden állami ünnep van, amelyen megemlékeztek az 1989-es bársonyos forradalom kitöréséről, valamint az 1939. november 17-ei eseményekről, amikor a nácik Prágában a cseh egyetemek és főiskolák bezárása ellen tüntető diákok közé lőttek. A rendezvényeken elhangzott beszédek fő témája azonban a migrációs válság volt. 
    "Szükség van a más nézetek iránti toleranciára, a szabad társadalomban mindenki kinyilváníthatja véleményét, de az ellenvéleményeket se szabad elhallgattatni" - jelentette ki Zeman több ezer ember előtt. Leszögezte: a megbélyegzés nem érv, ezért a bevándorlás ellenzőit nem lenne szabad iszlámellenesnek, rasszistának vagy fasisztának minősíteni.
    Az Iszlámellenes Blokk nyíltan hangoztatott célja, hogy kiszorítsa a muzulmánokat Csehországból, és ellenzi a menekültek befogadását. 
    "Ez a nemzet megérdemli, hogy egyedül intézze ügyeit, és senki se erőszakolja rá kívülről, hogy mi a helyes és mi a helytelen" - hangoztatta Milos Zeman. A cseh államfő elutasítja a menekültek befogadását, és határozottan ellenzi a menekültkvótákat. 
    Zeman úgy látja, hogy a média megpróbálja manipulálni a tömegeket a menekültügyben, hogy ne ellenezzék a bevándorlók befogadását.