Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy francia dzsihadista hangja hallható az Iszlám Állam felvételén

2015-11-17 16:18:48

 Fabien Clain, egy francia dzsihadista hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényleteket - közölték kedden francia rendőrségi források.

    A 35 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.
    A pénteki támadássorozat másnapján közzétett ötperces francia nyelvű felvétel tudományos vizsgálata alapján a francia titkosszolgálatok bizonyosak abban, hogy Fabien Clain hangja hallható rajta.
    Fabien Clain és testvére, Jean-Michel Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, és akire szellemi vezetőjükként tekintettek. 
    Fabien Clain, akinek dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcokat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, aki néhány évvel korábban ismert meg. 
    Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok szerint ő volt a kitervelője annak a merényletnek is, amelyet áprilisban sikerült megakadályozni a Párizs közeli Villejuifben egy templom ellen.