Auguszta napja van. | 2024.03.29

Keszég Lászlót választották a Magyar Színházi Társaság új elnökévé

2015-11-17 07:15:53

 

Keszég László színész-rendezőt választották a Magyar Színházi Társaság elnökévé a szakmai szervezet hétfői tisztújító közgyűlésén.
     Csizmadia Tibor leköszönő elnök beszámolója után a jelenlévők nagy többséggel választották a Magyar Színházi Társaság elnökévé Keszég Lászlót, aMiskolci Nemzeti Színház rendezőjét a Magyar Színházi Társaság (MSZT) tájékoztatása szerint.

 

     A tizenegy tagú elnökség tagja Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Árkosi Árpád rendező, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője, Csizmadia Tibor rendező, Jordán Tamás színművész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, Hegedűs D. Géza és Takács Katalin színművész, Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, Kentaur (Erkel László) díszlet- és jelmeztervező, Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma vezetője, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnökségének tagja és Orbán Eszter dramaturg.
     Vajda Márta, a MSZT ügyvezető titkára az MTI-nek elmondta: Csizmadia Tibor már a társaság tavaszi közgyűlésén le akart volna mondani, azóta keresték az utódot, várták a javaslatokat, végül Keszég Lászlót javasolta az elnökség, majd választották meg tagszervezetek a társaság elnökévé.
     "Bízunk abban, hogy ez a döntés a Magyar Színházi Társaság megújítását is jelzi" - mondta Vajda Márta, hozzátéve, hogy az elnökség is részben megújult. Kiemelte: a munka folytonosságát biztosítja, hogy a leköszönő elnök, Csizmadia Tibor tagja maradt az elnökségnek.
     Tájékoztatása szerint az elnökségbe új tagként került Csizmadia Tibor mellett Jordán Tamás, Lőrinczy György, Asbóth Anikó, Árkosi Árpád és Orbán Eszter.
     Elmondta: a közgyűlésen szó volt a Pécsi Országos Színházi Találkozóról (POSZT). Mint mondta, a város egy gazdasági szakembert jelöl a találkozót szervező kft. élére, a Magyar Színházi Társaság pedig azt a javaslatot fogja tenni, hogy a művészeti vezetői posztra a tulajdonosok írjanak ki pályázatot.
     Tájékoztatása szerint a vezető személyéről a tulajdonosi ülésen, december 1-jén döntenek a POSZT-ot működtető tulajdonosok: a pécsi önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság.
     Az ügyvezető titkár elmondta: a döntés meghozataláig még egyeztetni fognak a Magyar Teátrumi Társasággal, céljuk annak biztosítása, hogy december 31. után - az eddigi vezetők, Stenczer Béla és Kőhalmi Andrea már meghosszabbított megbízatásának lejártával - is működőképes maradjon a kft.
     Vajda Márta elmondta: a közgyűlésen a ptk. változása miatt szükséges kötelező alapszabály módosítást is végrehajtották, és tagfelvételről is döntöttek: a szervezet tagja lett a Budapesti Operettszínház és a Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia Központ.
     Az MSZT új elnöke, Keszég László Szabadkán született 1970-ben, tanulmányait Budapesten folytatta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) színész szakán - Horvai István és Kapás Dezső osztályában - 1995-ben, színházrendező szakán - Babarczy László osztályában - 1997-ben végzett.
     Keszég László AIOWA összművészeti formáció alapító tagjaként Szabadkán 1989-ben kezdte színházi pályafutását, majd 1992-től a Pont Műhely független színházi csoport tagja, 1996-tól művészeti vezetője. A Kaposvári Csiky Gergely Színházban 1997-től 2009-ig dolgozott, 2009-től szabadúszóként tevékenykedett, a Miskolci Nemzeti Színháznak 2012 óta tagja.