Gedeon napja van. | 2024.03.28

Terrorizmus miatt vádat emeltek Belgiumban két ember ellen

2015-11-16 15:24:08

 

Két ember ellen terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt emelt vádat a belga ügyészség - közölte hétfőn a szövetségi vádhatóság.

 

    A két vádlottat szombaton vették őrizetbe Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a bíróság előzetes letartóztatásukat is elrendelte. A vádlottak személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.
    Öt másik szombaton őrizetbe vett embert viszont hétfőn szabadon engedtek a belga hatóságok. Szabadon távozhatott többek között Mohamed Abdeslam is, akinek a testvérét, Ibrahimot az egyik párizsi öngyilkos merénylőként azonosították.
    Továbbra sem sikerült viszont a hatóságoknak kézre keríteniük a harmadik Abdeslam-fivért, Salah Abdeslamot, akit a pénteki párizsi vérengzésben játszott szerepe miatt a francia rendőrség is köröz, s aki ellen Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Salah Abdeslam elfogására a nap folyamán nagy erőkkel vonult ki a belga rendőrség Molenbeekbe, ahol egy utcát lezártak és egy épületet átkutattak, de senkit sem vettek őrizetbe.
    Franciaország már pénteken jogsegély iránti megkereséssel fordult a belga hatóságokhoz, miután kiderült, hogy az egyik támadás helyszínén több szemtanú is belga rendszámú autót látott, amelyet később meg is találtak a Pere Lachaise temető közelében, a támadók által hátrahagyott másik járműből pedig molenbeeki parkolójegy került elő.