Emma napja van. | 2024.04.19

Véget ért a molenbeeki rendőri akció, senkit sem tartóztattak le

2015-11-16 14:40:34

 

Véget ért a legújabb rendőri akció Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, a műveletben senkit sem tartóztattak le - közölte a belga szövetségi ügyészség.

 

    Délelőtt a hatóságok egy embert őrizetbe vettek, s az a hír is felröppent, hogy a pénteki párizsi vérengzéssel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot is elfogták, de a belga ügyészség ezt később cáfolta. Azt viszont elismerte a vádhatóság, hogy a molenbeeki művelet célja Abdeslam kézre kerítése volt.
    A férfi ellen Belgium vasárnap adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, és a francia rendőrség is körözi a pénteki párizsi vérengzéssel összefüggésben.
    A jelentős muszlim közösségnek otthont adó Molenbeekben szombaton vették kezdetüket a rendőri akciók, melyek során a hét végén 7 embert vettek őrizetbe. Közülük öten ma kiszabadultak, köztük Abdeslam testvére, Mohamed is.
    A kerülettel kapcsolatban a belga belügyminiszter a hét végén közölte: "kitakarítja" Molenbeeket, miután most már több terrortámadás elkövetőjéről derült ki, hogy megfordult a városrészben. Lakott itt például a brüsszeli zsidó múzeumnál 2014-ben végrehajtott lövöldözés vádlottja, a Hollandiából Franciaországba tartó expresszvonaton idén lefegyverzett támadó, azok, akik 2001 szeptemberében meggyilkolták az afganisztáni tálibok ellen harcoló Ahmad Sah Maszúdot, valamint a 2004-as madridi terrortámadások egyik kitervelője is egy rövid ideig.
    Vaklármának bizonyult ugyanakkor az a bombariadó, amely miatt az uniós intézményektől nem messze zártak le egy utcát Brüsszelben.