Auguszta napja van. | 2024.03.29

Belga kapcsolatok a párizsi merényletek mögött - HÁTTÉR

2015-11-16 10:57:59

 

Egyre szorosabb kapcsolatok mutatkoznak a múlt pénteki párizsi terrorakciók és Belgium között: a legfrissebb közlések szerint belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaaud volt a merényletek feltételezett szervezője és támogatója. 

 

    Belgiumban széles körű vizsgálatok indultak a merényletsorozat után, s szálak - ahogy az év elején a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett akció után - ismét Brüsszel Molenbeek nevű kerületébe vezetnek. A razziák során eddig hét embert állított elő a rendőrség.
    A hétfői közlések szerint a nyomozók immár Abaaudot tekintik a támadássorozat kitervelőjének és megrendelőjének. Az ő neve már januárban előkerült egy Belgiumban meghiúsított merényletsorozat kapcsán, és akkor is a támadások megrendelőjeként és finanszírozójaként jelölték meg a hatóságok. A marokkói származású, 28 éves férfit a belga biztonsági szolgálatok az "egyik legnagyobb hóhérként" tartják számon, aki önként csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában. 
    A La Derniere Heure című belga napilap internetes oldalának információi szerint Abdelhamid Abaaudot már az év elején kereste a rendőrség, de végül Görögországban nyoma veszett.
    Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Belgium a brüsszeli születésű Abdeslam Salah ellen is, akit hétfőn "első számú közellenségként" aposztrofált a rendőrség. Az ő egyik testvére, Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát pénteken a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig szombaton vették őrizetbe Molenbeekben. A három francia állampolgárságú fiútestvér korábban sem volt ismeretlen a hatóságok számára: Ibrahim például szintén megjárta Szíriát, továbbá elítélték kábítószer-kereskedelem és lopás miatt.
    A brüsszeli kerület már több korábbi terrorcselekménnyel összefüggésben a hatóságok látókörébe került, miután több támadás elkövetőjéről kiderült, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó városrészben. Jan Jambon belügyminiszter szombaton arról beszélt, hogy személyesen veszi készbe az ügyet és "kitakarítja" Molenbeeket.
    Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi kormány cselekvési tervet készít Molenbeek problémájának kezelésére és ez utóbbihoz minden segítséget megad. "Meg kell állapítani, hogy szinte mindig van kapcsolat Molenbeekkel" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint jelenleg a kerületben uralkodó állapotok nem állnak ellenőrzés alatt. "Az elmúlt hónapokban sokat tettünk a radikalizmus felszámolásáért, de többre van szükség" - tette hozzá.
    A belga hatóságok a hétvégén több műveletet hajtottak végre a kerületben. A belga ügyészség azt közölte, hogy hét embert állítottak elő, akik érintettek lehettek a terrortámadásban. Francia rendőrök is érkeztek a belga fővárosba, hogy segítsék a brüsszeli nyomozást, valamint közös belga-francia nyomozócsoport alakul a belga szálak felgöngyölítése érdekében. Hétfőn újabb razziát tartottak Molenbeekben.
    Yvan Mayeur, Brüsszel főpolgármestere vasárnap azt mondta, a terroristák hasznot húznak abból, hogy Európában nincsenek határok. "Gondoskodni kell arról, hogy ne itt legyen a bázisuk az európai országokban folytatandó háborújukhoz" - szögezte le. 
    Ugyancsak Molenbeek adott otthont egy ideig a 191 halottal és 1800 sebesülttel járó 2004-es madridi robbantás egyik kitervelőjének, a marokkói Haszán al-Haszkinak. A kerület lakója volt a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche is, aki tavaly  követett el támadást a brüsszeli zsidó múzeum ellen.
    Az Amszterdamból Párizsba közlekedő gyorsvonat ellen ez év augusztusában megkísérelt támadás marokkói elkövetője, Ajub al-Kazáni is Molenbeekben szállt meg nővérénél. 
    "Nem minden terrorista jön Molenbeekből, legtöbben csak átutaznak rajta" - mondta Françoise Schepmans, a kerület liberális polgármestere. A környék legalább 80 százalékát teszi ki a muzulmán lakosság, köztük könnyebb elvegyülnie az ideiglenesen Brüsszelben tartózkodó, rossz szándékú embereknek. Sokan szállnak meg olyan kerületekben is, ahol termékeny a radikalizálódás talaja - fejtette ki a polgármester.
    Manuel Valls francia miniszterelnök hétfőn az RTL rádiónak nyilatkozva arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van arról, hogy szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban is az elkövetkező napokban-hetekben. A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg - tette hozzá. Belgium 11 milliós ország, lakossági arányaihoz képest innen csatlakoztak legtöbben az Iszlám Államhoz Európából.
    Sajtóinformációk szerint eddig 494 belga dzsihadistát azonosítottak a hatóságok. Közülük 272-en Irakban vagy Szíriában szolgálnak, 75-en meghaltak a harcokban, 134-en már visszatértek Belgiumba, míg 13-an úton vannak visszafelé.