Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brit belügyminiszter: megerősítették a brit határőrizetet

2015-11-15 13:07:22

 

A párizsi merényletsorozat óta a brit hatóságok megerősítették a határok őrizetét - mondta vasárnap a brit belügyminiszter.

    Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a határőrizeti szervek az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és azok is "fokozott rendőri és határőri jelenlétet" tapasztalhatnak, akik a személyforgalomban lépik át a brit határt.
    A belügyminiszter nem cáfolta azokat a vasárnapi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a brit utcákon a hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS egységei kezdtek járőrözést a párizsi merényletek után. Az erre vonatkozó kérdésre Theresa May kitérően csak annyit mondott, hogy "vannak kipróbált módszerek" a biztonsági intézkedések "katonai támogatására".
    Hozzátette: a konkrét intézkedések részleteiről nem kíván nyilatkozni.
    A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokból származó értesülése szerint az SAS terrorelhárító egységének egy "hozzávetőleg 50 fős" alakulatát a párizsi merényletek után, katonai jelölést nem viselő helikopterekkel áttelepítették a brit királyi légierő (RAF) nyugat-londoni támaszpontjára.
    A lap forrásai szerint David Cameron miniszterelnök tűzparancsot adott a biztonsági erőknek arra az esetre, ha Nagy-Britanniában is kísérlet történne a párizsihoz hasonló terrortámadás végrehajtására.
    A The Sunday Times által név nélkül idézett egyik brit elhárítási tisztviselő azt mondta: az ilyen helyzetekben "nem cél a tárgyalásos életmentés (...) A cél a gyors beavatkozás és a terroristák megölése".
    A lapnak nyilatkozó illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, nincs olyan hírszerzési értesülés, amely küszöbönálló nagy-britanniai terrortámadásra utalna.
    David Cameron a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) szombati értekezlete után a Downing Streeten tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint.
    Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű - a hivatalos meghatározás szerint súlyos fenyegetettségnek megfelelő - készültség van érvényben.
    Theresa May belügyminiszter a BBC vasárnapi műsorában hangsúlyozta: ez a készültségi szint is azt jelenti, hogy a biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős a valószínűsége" egy terrortámadási kísérletnek Nagy-Britanniában.
    A legmagasabb készültségi szint a brit skálán a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a szolgálatok küszöbönálló terrortámadásról értesülnek.
    Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Nagy-Britannia által befogadni tervezett szíriai menekülteket, Theresa May elmondta: a brit kormány az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR) együttműködésben ellenőrzi a befogadott menekülteket. Az UNHCR biometrikus adatokat vesz fel, dokumentumokat vizsgál, interjúkat készít a menekültekkel, ellenőrzi, hogy nem voltak-e részesei háborús vagy egyéb súlyos bűncselekményeknek.
    Ezután a brit belügyminisztérium külön is elvégez hasonló biztonsági szűréseket - tette hozzá a miniszter.
    A brit kormány a nemrégiben bejelentett hivatalos terv alapján a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.
    London azonban nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem. Álláspontja ugyanis az, hogy így a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.