Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horvát RTL: Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik merénylő

2015-11-15 10:17:50

 

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap. A Vecernji List című horvát vezető napilap szerint több jel is utalt arra, hogy a migránsok között terroristák is lehetnek.

    Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.
    Az horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban. A fénykép alapján kiderült, hogy az útlevél tulajdonosát október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették.
    Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak.
    Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.
    Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.
    Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában - mondta.
    A Vecernji List horvát napilap vasárnap arról írt: több jel is utalt arra, hogy terroristák is lehettek a migránsok között.
    Aggodalomra kellett volna okot adjon, hogy a horvát hatóságok olyan tartalmakat találtak a bevándorlók által eldobott vagy elhagyott telefonokban, amelyek kódolt üzenetek voltak, valamint olyan térképeket, amelyeken be voltak rajzolva a horvát-szerb határszakasz aknásított területei, amelyhez a lap szerint átlagos menekült nem juthatott volna hozzá.
    Míg Zoran Milanovic horvát ügyvezető miniszterelnök nem lát veszélyt a migránsok áradatában, addig a köztársaság elnök hivatala és Kolinda Grabar-Kitarovic jobboldali államfő aggódva figyeli az eseményeket - írta a lap.
    Az újság név nélkül idézi az elnöki kabinet egyik munkatársát, aki szerint abszurd, hogy Európa most kezd drótkerítés építésébe, "az után, hogy már bent vannak azok, akiknek be kellett jutniuk".