Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint 30 együttes indul a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen

2015-11-15 08:33:55

 

Harmincegy együttes indul az idei Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen, amelyet immáron hetedik alkalommal rendeznek meg november 20. és 22. között a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban - közölte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a verseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a kiemelkedő színvonalú együtteseknek, valamint hogy fórumot kínáljon a kortárs magyar és európai kórusművek megismeréséhez. A megmérettetésre két kategóriában nevezhetnek gyermekkarok, ifjúsági vegyeskarok, kamarakórusok és énekegyüttesek, leány- és férfikarok, valamint vegyeskarok.
    A verseny első napján, november 20-án a B kategóriában induló gyermek-, férfi- és vegyeskarok mutatkoznak be, míg másnap az A kategóriában nevező gyermekkarok, a kicsinyek kórusai, az ifjúsági vegyeskarok, leánykarok és felnőtt vegyeskarok fognak énekelni. November 22-én, vasárnap tartják a kamarakórusok és énekegyüttesek versenyét.
    Az énekkarok teljesítményét neves szakemberekből álló zsűri értékeli Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy és Párkai István Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a nemzet művésze elnökletével. A zsűri tagjai között lesz Józsa Mónika, Tóth-Guttman Emese, Berkesi Sándor, Kamp Salamon, Kertész Attila és Nemes József karnagy, valamint Huszár Lajos és Szabó Barna zeneszerző is. 
    A nagydíjért folyó vasárnapi versengés zsűrizésében az előző évekhez hasonlóan részt vesz a versenyt alapító Kollár Éva Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke, és a szervezet jelenlegi vezetője, Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy is.
    A verseny előestéjén, november 19-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben felcsendül Kodály Zoltán Székely fonó című daljátéka Ruszó Alexandra, Szerdahelyi Pál, Alagi János, Vincze Klára, Jakab Ildikó és Böjte Sándor énekművészek előadásában. A nyitókoncerten Somos Csaba Liszt-díjas karnagy vezényletével a Musica Nostra Kórus, a Kodály Zoltán Férfikar és a Vass Lajos Kamarakórus, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar működik közre.
    A Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnökei Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, valamint Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára - áll a közleményben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó