Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyiptomi elnökség: a terrorizmus nem ismer se határokat, se vallásokat

2015-11-14 12:43:28

 

 Egyiptom párizsi nagykövetén keresztül fejezte ki "legmélyebb részvétét a baráti francia köztársaság politikai vezetőinek, kormányának és polgárainak a brutális terrortámadások áldozatai miatt" - áll az egyiptomi elnökség szombatra virradóra kiadott közleményében.

 

    Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő irodája szolidaritásáról biztosította Párizst, és megerősítette, hogy támogatja a terrorizmus elleni nemzetközi erőfeszítéseket. "A terrorizmus nem ismer se határokat, se vallásokat; áruló kezét kinyújtja, hogy ártatlan emberek életét kioltsa, és a világ országai közti különbségtétel nélkül pusztítson" - áll a közleményben.
     "Mindez megköveteli, hogy a nemzetközi közösség egyesítse erőit, és közösen lépjen fel a terror mérgével szemben, amelynek célja a világ különböző részein a stabilitás és a biztonság megingatása ..." - idézi Szíszit a dokumentum.
    A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem vezető imámja, Ahmed et-Tajjeb is elítélte a történteket mondván: "eljött az ideje, hogy az egész világ közös erővel szembeszálljon az őrült szörnyeteggel".
    Tajjeb - aki az iszlám prédikáció megújításáért rendezett luxori konferencián szombaton szólalt fel - arra emlékeztetett, hogy egyes szélsőséges hitszónokok a nyugati civilizáció minden újítását a vallásjoggal szembemenő bűnnek tartanak. Arra szólította fel az iszlám világközösség azon hittudósait, "akik nem engedtek a politikai ambícióknak, a presztízsnek és a pénznek," hogy egyesítsék erőiket a probléma megoldásának érdekében.
    A nagyimám a demokrácia, az emberi jogok, az alkotmányos egyenlőség és a nők jogainak megerősítése mellett foglalt állást, valamint amellett, hogy a muzulmánok köszöntsék a más vallásúakat ünnepeik alkalmával.