Gedeon napja van. | 2024.03.28

Román kormányalakítás - A médiában megjelentek az első nevek a körvonalazódó kormánynévsorból

2015-11-13 13:26:00

 A román médiában megjelentek pénteken az első nevek, amelyek "biztosan" szerepelnek abban a kormánynévsorban, amellyel Dacian Ciolos miniszterelnök-jelölt jövő héten a bukaresti parlament elé járul bizalmi szavazásra.

    A volt uniós biztos kedden kapott kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől és gyakorlatilag már aznap este megkezdődött a találgatás arról, hogy kik lesznek az új technokrata kormány miniszterei. A megszellőztetett nevek mögött azonban inkább az adott médiumok kívánságait, vagy éppenséggel félelmeit, mintsem jólértesültségét lehetett sejteni.
    Az első "biztosra vehető" kormánytagot a két konkurens hírügynökség - az állami Agerpres és a magánkézben lévő Mediafax - Achim Irimescuban, Románia uniós képviseletének mezőgazdasági tanácsosában nevezte meg, akinek Ciolos állítólag a mezőgazdasági tárcát szánja. Hasonló módon több forrás is valószínűsíti Mihnea Motoc londoni nagykövet hazahívását a védelmi miniszteri posztra. A többi miniszteri tisztség esetében legalább két-két nevet emleget esélyesként a román sajtó, többen közülük Románia uniós intézményekben dolgozó szakértői.
    Egyesek tudni vélik, hogy Ciolos az ügyvivőként hivatalban lévő Ponta-kormány egy-két tagját is átvenné. Legtöbben azt valószínűsítik, hogy Ciolos az ideiglenes miniszterelnöknek kinevezett Sorin Cimpeanu oktatási minisztert és Bogdan Aurescu külügyminisztert hagyná meg posztján. Míg előbbi megtartása ellen a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) nem lenne kifogása, a román diplomácia jelenlegi vezetőjéről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: Aurescuról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy "pártsemleges szakértő" lenne, hiszen a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje volt a választásokon.
    A parlamenti pártok - a PSD és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt egyaránt - állítólag leginkább az igazságügyi miniszteri posztra esélyesnek tartott Laura Stefan, az Expert Forum korrupcióellenes szakértőjét kifogásolják. "Monica Macovei (volt igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő) egy ártatlan csecsemő Laura Stefan mellett" - idézte az Adevarul című lap az egyik PSD-képviselő aggályait. Az igazságügyi miniszteri poszton - amely az ügyészségi vezetők kinevezése és a korrupcióellenes harc tekintetében kulcsfontosságú tárcának számít - Raluca Pruna, az Európai Bizottság szakértő, a romániai Transparency International volt elnökének neve is felmerült.
    Dacian Ciolos a hévégére ígérte, hogy közzéteszi a kormánynévsort és azt is közölte, hogy nem változtat a kormány szerkezetén. 
    Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnöke korábban közölte: arra számít, hogy a parlamenti szakbizottságok hétfőn - esetlen kedden délelőtt - meghallgathatják a miniszterjelölteket és a két ház együttes ülése kedden délután szavazhat a Ciolos-kormány beiktatásáról.