Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Szakértő: a nyugat-balkáni országoknak együtt kell működniük

2015-11-13 11:05:47

 Horvátország belátta, hogy a nyugat-balkáni országoknak együtt kell működniük a migránsválság kezelésében, ennek jele, hogy Zágráb óvatosan szólal csak meg a szlovén határzárral kapcsolatban - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornának pénteken.

    Angyal Ágnes felidézte, hogy Horvátország korábban nagyon élesen bírálta a magyar határzárat, ám ez csak azzal az eredménnyel járt, hogy jelentősen megromlott a két ország viszonya. Ezért a horvát politikusok a szlovén határzárral kapcsolatban óvatosabban nyilatkoznak. Belátható, hogy ha nem is a helyzet megoldása, de legalább valamilyen szintű kezelése érdekében a nyugat-balkáni országoknak együtt kell működnie - emelte ki.
    Horvátország és Szerbia is nagyon figyel Németország döntéseire, hiszen ha Németország esetleg nem fogadna be több bevándorlót, a feltorlódott emberek ezek az országokban "ragadnának". Ha megszakad ez a lánc, Szerbia az új helyzetet is szeretné tudni kezelni, ezért néhány hete megbeszélést folytatott Romániával és Bulgáriával a közös rendezés érdekében. Az elejétől fogva átengedő taktikát folytató ország azonban egyelőre kivár - tette hozzá a kutató.
    A nyugati és északi országok pedig kezdik elveszíteni a türelmüket - folytatta. Egy éve tart ez a nagyon erős migrációs nyomás, Svédországban 190 ezer ember érkezésére számítanak az idén, ami négyszerese a tavalyinak. Svédország ezért döntött úgy, hogy csütörtöktől 20 napra visszaállítja határainak ellenőrzését - mondta.