Csongor napja van. | 2024.04.16

Illegális bevándorlás - Századvég: a magyarok többsége ellenzi a kötelező kvóta bevezetését

2015-11-13 10:53:49

 A magyarok többsége nem ért egyet azzal, hogy kötelező kvóták alapján osszák el az Európai Unió tagállamaiba érkezett bevándorlókat - közölte közvélemény-kutatásának eredményét pénteken a Századvég Alapítvány az MTI-vel.

    Közlésük szerint november 2. és 5. között, ezer ember megkérdezésével készül reprezentatív felmérésben 65 százalék nem értett egyet az elképzeléssel, az ellentábor harminc százalékos volt, míg minden huszadik megkérdezett nem tudott dönteni e kérdésben. Ugyanakkor a felnőttek 75 százaléka egyetért az illegális határátlépések megakadályozása épített kerítéses határzárral, 23 százalék ellenzi azt, két százalék pedig nem tudta megítélni a kérdést.
    A Századvég a közleményben azt is írta, hogy az elmúlt napokban "szakmailag téves és félrevezető értelmezések jelentek meg" a hazai nyilvánosságban az Európai Parlament Eurobarometer című, 28 tagállamban készített közvélemény-kutatásáról a kötelező bevándorlási kvótákkal kapcsolatban. 
    Megjegyezték, a szeptemberi uniós felmérésből - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - az derül ki, hogy a teljes felnőtt magyar lakosság csupán 47 százaléka támogatná a kötelező kvóták ötletét, és azt is kizárólag a háborús menekültek esetében. 
    Kiemelték: a szeptember második felében, a 28 uniós tagállam összesen 28 tagállamában, összesen 28 ezer 150 polgárának megkérdezésével készített felmérés adatfelvételénél a kötelező kvóták ötletét kizárólag a menekültek vonatkozásában elemzik, nem a bevándorlók egésze tekintetében. Mivel a háborús övezetből menekültek jelenleg nincsenek szabályos jogi eljárással elkülönítve a más célból érkező bevándorlóktól, így ezek különválasztása tulajdonképpen fogalmi szűkítés - jegyzik meg, utalva arra, hogy a visegrádi országok körében hasonlóan 50 százalék alatti a kötelező kvóták elfogadása (a menekültek esetében): Szlovákiában 16, Csehországban 18, Lengyelországban 40 százalék.
    Hozzátették: az elmúlt hónapokban más hazai kutatóintézetek is a brüsszeli kvóták többségi elutasítását mérték. Kitértek arra is: az Eurobarometer adatfelvételével körülbelül egy időben készült a hazai Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása (2015. szeptember), amely már az összes bevándorló esetében vizsgálta a kötelező kvóták támogatását. A kutatás szerint a magyar felnőtt lakosság 28 százaléka támogatja a brüsszeli koncepciót.