Auguszta napja van. | 2024.03.29

NMHH: jövőre tovább csökkennek a roamingdíjak

2015-11-12 11:52:29

 

Novemberben lép hatályba az Európai Parlament által elfogadott, egységes távközlési piacról szóló rendelet, amely alapján jövő tavasszal tovább csökkennek, 2017 június 15-től pedig megszűnnek a roamingdíjak - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki háttérbeszélgetésén. 

 

    Az uniós rendelet értelmében a belföldi hívások díjait nem haladhatják meg a roamingdíjak, és ez két lépcsőben valósul meg. 2016 április 30-tól a hazai díjakon felül csak meghatározott, a korábbinál jóval alacsonyabb plusz díjat számolhatnak fel a szolgáltatók roaminghívás esetén, 2017 közepétől pedig - a nemzeti szabályozási hatóság engedélyével - csak kivételesen indokolt esetben lehet felárat alkalmazni. 
    Kajzinger Ervin, az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója kifejtette: elvileg van esély arra, hogy az új roaming szabályozás bevezetése miatt a belföldi áraikat megemelik a szolgáltatók, előre azonban nehéz megmondani, hogy mi fog történni. 
    Hozzátette, a rendelet lehetőséget biztosít a folyamatos nemzetközi roaming korlátozására. Például ha valaki külföldi társaság SIM-kártyáját használva, folyamatosan roamingolna, akkor egy bizonyos forgalom felett legfeljebb a jelenlegi roaming díjaknak megfelelő árakat alkalmazhatják a szolgáltatók. 
    Az uniós rendelet a hálózatsemlegességre vonatkozóan konkrét szabályozást fogalmaz meg, ennek alapján nem lehet az interneten korlátozni vagy lassítani a különböző tartalmakat vagy szolgáltatásokat, forgalomkorlátozás pedig csak kivételes esetben és csak ideiglenesen engedélyezett. Az új szabályokat a rendelet hatálybalépésétől kezdve alkalmazni kell, a részletszabályok kidolgozására pedig 9 hónap áll rendelkezésre.
    A rendelet tartalmazza azt is, hogy speciális, nagy sávszélességet igénylő hálózati szolgáltatást csak akkor lehet kínálni, ha erre van kapacitása a szolgáltatónak, és ez nem befolyásolhatja az internet szolgáltatása minőségét. 
    A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a 3400-3800 megahertzes frekvenciákat várhatóan jövő év elején értékesíti a hatóság, az árverésre szóló felhívás ez év decemberében, vagy 2016 januárjában jelenik meg.