Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog Zoltán: a szociális munkások a nemzet erőforrásai

2015-11-12 09:52:42

 

A szociális munkások a nemzet erőforrásai, mert az elesetteken segítenek, ezáltal pedig a nemzet jelenéért vállalnak felelősséget - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón, Budapesten.

 

    Balog Zoltán hangsúlyozta: akik most elismerésben részesülnek, azok többet tesznek az előírtnál, az elvártnál, és ezt a pluszt díjazzák most. A díjazottak között vannak olyanok is, akik nem a szakmában dolgoznak, mégis sokat tesznek a szociális munka elismeréséért és megbecsüléséért - tette hozzá.
    A miniszter kiemelte: az elismerések átadásával a szélesebb közönségnek is üzennek; azt, hogy vannak Magyarországon olyanok, akik hivatásnak tekintik a szakmájukat, pedig a legnehezebb területen dolgoznak, mert az emberekkel, az ő gondjaikkal, bajaikkal foglalkoznak.     Balog Zoltán azt mondta, a jövő nagy kérdése, hogy külső erőforrásainkra támaszkodunk-e, vagy vannak olyan belső erőforrásaink, akik képesek a kisebb-nagyobb közösségeket megerősíteni, és ezáltal az egész nemzetért is tenni.
    Beszélt arról, hogy az erkölcsi megbecsülés mellett szükség van a szociális dolgozók anyagi megbecsülésre is, ezért vezették be 2014. január 1-jével a szférában a bérpótlékot, valamint idén július 1-től ezért adtak több mint 60 ezer dolgozónak bérkiegészítést. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, ez nem könyöradomány, ez jár. Hozzátette, reméli, hogy a gazdaság fejlődése előbb-utóbb többet is lehetővé tesz majd.
    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ünnepi beszédében azt mondta, a szociális munka napja az értékteremtő és értékközpontú munka ünnepe, amikor olyan embereket díjaznak, akik értéket képviselnek, teremtenek és őriznek.
    Czibere Károly, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy fogalmazott, a szociális szférában dolgozók "hídemberek", akik közvetítenek a döntéshozók és a rászorulók között, akik széttöredezett életeket gyógyítanak, akik a koncepciókat és a jogszabályokat tettekre váltják.
    Balog Zoltán Novák Katalinnal és Czibere Károllyal együtt átadta  a szociális és családügyi területen kimagasló szakmai munkát végző szakembereknek a Szociális Munkáért díjakat, a Szent Kristóf-díjakat és a Pro Caritate-díjakat. Szent Kristóf-díjat vehetett át többek között Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember és Ugron Gáspár Gábor, a Rákóczi Szövetség alelnöke.